Annons
Nyheter

USA och Tyskland: Sanktioner vid rysk invasion

Samklangen mellan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden var tydlig när de två träffades om Ukrainakonflikten.
USA • Publicerad 7 februari 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden i Vita huset.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden i Vita huset.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Scholz var lika tydlig i markeringen mot Moskva.

– Vi har förberett en rad sanktioner, det är viktigt vi gör det tillsammans och som förberedelse, sade Scholz, som bröt med etiketten och bytte tillfälligt till engelska på presskonferensen efter toppmötet:

Annons

– Vi kommer att samarbeta.

Enad front utåt

Den återkommande frågan på presskonferensen handlade om den ryska gasledningen Nordstream 2, som är dragen till den tyska kusten. Den tyska förbundskanslern anses ha varit otydlig i tysk reaktion om Ryssland invaderar Ukraina.

Men Scholz lät president Biden svara på frågan.

– Tyskland behöver inte bevisa något för oss, vi har fullständigt förtroende för (förbundskanslern), sade Biden och konstaterade att Nordstream 2 stoppas vid en rysk invasion av Ukraina. Scholz sade inte emot.

Det viktiga mötet i Washington DC hölls samtidigt som Frankrikes president Emmanuel Macron mötte den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva.

Men när socialdemokraten Scholz och demokraten Biden träffades i Vita huset, var också "utmaningar från Kina" en punkt på dagordningen.

Soldater till Litauen

Inför mötet i Washington DC meddelade Tyskland att man sänder ytterligare 350 soldater till Natolandet Litauen.

– Vi förstärker vårt truppbidrag på Natos östra flank, och sänder samtidigt en tydlig signal om stöd till våra allierade, sade försvarsminister Christine Lambrecht.

Scholz har de senaste veckorna fått hård kritik för sin låga profil, och sin ovilja att säga rakt ut att den färdigbyggda men ännu inte operativa rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 kan stoppas om Ryssland trappar upp sin aggression mot Ukraina.

I en intervju med public service-bolaget ARD inspelad på flygplatsen just före avresan till USA slår den tyske kanslern tillbaka, och avfärdar påståendet att Tyskland just nu skulle vara Natos svagaste länk.

Annons

– Det är en felaktig bild, som inte heller är förhärskande i Washington, säger han.

Nästa vecka reser Scholz till Moskva och Kiev för möten med presidenterna Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons