Annons
Nyheter

Tyskland stramar åt för icke-vaccinerade

Den skenade covidsmittan får flera europeiska länder att införa strängare restriktioner för de som ännu inte vaccinerat sig. I Tyskland, som noterar nya rekord i antalet fall, införs även vaccinationskrav för de som arbetar i vården.
Europa • Publicerad 18 november 2021
Angela Merkel tar på sig munskyddet inför en presskonferens om nya restriktioner i Tyskland.Foto: Michael Kappeler/AP/TT

Ovaccinerade i Tyskland kommer att stängas ute från offentliga tillställningar i områden med fler än tre patienter per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna.

Bara vaccinerade och de som har återhämtat sig efter en covidinfektion kommer att få besöka stora evenemang samt fritids- och idrottsanläggningar, uppger förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen.

Annons

För närvarande gäller det alla delstater förutom Hamburg, Niedersachsen, Schleswig-Holstein och Saarland.

– Situationen är mycket dramatisk och det är mycket viktigt att åtgärder vidtas snabbt, att åtgärder vidtas konsekvent och att bättre kontroll vidtas, säger Merkel efter torsdagens krissamtal med ledarna från Tysklands 16 delstater.

För att skydda de mest sårbara har ledarna för delstaterna även kommit överens om att införa krav om vaccination för vårdpersonal och de som jobbar i äldrevården.

Nya rekord

De skärpta restriktionerna kommer efter de senaste veckornas toppnoteringar i antal nya covidfall sedan pandemin inleddes. På torsdagen rapporterade den tyska smittskyddsmyndigheten Robert-Koch-institutet ett nytt dygnsrekord om 65 371 infektioner.

Antalet totala dödsfall närmar sig 100 000, med 264 rapporterade bara på onsdagen.

Även Tjeckien och Slovakien meddelade nya begränsningar för ovaccinerade på torsdagen. Från och med måndag får bara de som vaccinerat sig eller tillfrisknat från covid under de senaste sex månaderna besöka restauranger och evenemang i de båda länderna.

"Nedstängning för ovaccinerade"

– Det är en nedstängning för ovaccinerade, säger Slovakiens premiärminister Eduard Heger.

Vissa undantag görs för yngre personer och för dem som inte kan vaccinera sig av hälsoskäl. Även krav på testning vid arbetsplatser återinförs.

På tisdagen rapporterades över 22 500 nya fall i Tjeckien och över 8 000 fall i Slovakien, vilket är nya toppnoteringar sedan pandemin inleddes.

I Slovakien har 45 procent av hela befolkningen vaccinerat sig. I Tjecken 58 procent. Det går att jämföra med EU-genomsnittet på 65 procent.

Antalet inskrivna på sjukhus i Tjecken, cirka 4 500, motsvarar ungefär hälften av topparna i mars.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons