Annons
Nyheter

Tyskland köper amerikanskt stridsflyg

Tyskland • Publicerad 14 december 2022
Ett amerikanskt F-35-flygplan. Arkivbild.
Ett amerikanskt F-35-flygplan. Arkivbild.Foto: Senior Airman Joseph Barron/AP/TT

Tyskland har undertecknat ett avtal om att köpa 35 amerikanska stridsflygplan av typen F-35 från Lockheed Martin, sedan parlamentet givit grönt ljus till affären. Stridsflygplanen ska levereras under 2026–2029, enligt ett uttalande från USA:s ambassad i Berlin.

Tysklands regering tillkännagav i mars att landet var intresserat av att köpa in F-35, som ofta beskrivs som världens mest avancerade stridsflygplan, för att byta ut sin åldrade flotta av Tornadoflygplan. I början av december varnade dock tyska försvarsdepartementet för förseningar och ytterligare kostnader i ett brev till parlamentets budgetkommitté.

Köpet uppges kosta nära 10 miljarder euro, motsvarande omkring 100 miljarder kronor, och hämtas från de 100 miljarder euro som tidigare aviserats för att rusta upp försvaret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons