Annons
Nyheter

Tyska sjukhus överfulla av barn: "Ingen plats"

Tyska läkare och patienter vittnar om att landets sjukhus är överfulla av sjuka barn till följd av den ovanligt tuffa RS-säsongen.
Läkare tvingas nu ringa runt till andra sjukhus eller flytta barnen med helikopter till andra regioner.
Tyskland • Publicerad 15 december 2022
Tyskland är ett av länderna som kämpar mot en ovanligt tuff RS-säsong. Arkivbild.
Tyskland är ett av länderna som kämpar mot en ovanligt tuff RS-säsong. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Tyskland är ett av de länder som kämpar mot den ovanligt tuffa våg av RS-virus som drar över Europa. Viruset orsakar vanligen en inflammation i de minsta luftrören hos barn under ett år.

Läkare och patienter vittnar nu om överfulla sjukhus. Debora Zilz som tog sin 13 dagar gamla son till Saint Joseph's sjukhus i Berlin på grund av en allvarlig luftvägssjukdom, blev chockad över situationen.

Annons

– Det fanns ingen plats, säger hon till AFP.

Efter en natt på akuten där läkarna ringt runt till andra sjukhus fick de till slut stanna, och sonen fick intensivvård. Men många sjuka barn har också behövt transporteras med helikopter till regioner längre bort.

Ett "otroligt stort antal sjuka barn, smittad vårdpersonal och en kronisk personalbrist", har bidragit till den svåra situationen, enligt Beatrix Schmidt, chef för Saint Joseph's pediatriska och neonatologiska avdelning.

– I åratal har vi gjort besparingar i vårt sjukvårdssystem. Och barnen är de första att betala priset, säger hon till AFP.

Sjukhuset kan i dag bara använda 51 av 80 sängar för sjuka barn på grund av personalbrist och vårdplatser har fått stängas även på intensiven.

Sammanlagt finns cirka 18 000 sjukhusplatser för barn i Tyskland och siffran har minskat från 25 000 platser 1995. Enligt siffror från Robert Koch-institutet drabbades 9,5 miljoner tyskar i alla åldersgrupper förra veckan av någon form av luftvägssjukdom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons