Annons
Nyheter

Tysk BNP krympte i fjärde kvartalet

Ekonomi • Publicerad 14 januari 2022
Tysk tillväxt stannade på 2,7 procent i fjol, enligt beräkningar från landets finansdepartement. Arkivbild
Tysk tillväxt stannade på 2,7 procent i fjol, enligt beräkningar från landets finansdepartement. ArkivbildFoto: Christoph Soeder AP/TT

Den tyska ekonomin krympte i fjärde kvartalet, bekräftar den tyska statistikbyrån.

Nedgången blev cirka 0,5-1,0 procent, enligt byrån.

Annons

Uppgiften kommer sedan Tysklands regering redovisat en första beräkning av tillväxten för helåret 2021, som hamnade på 2,7 procent.

Årstillväxten låg i linje med förväntningarna och kan jämföras med BNP-fallet på cirka 5 procent för Tyskland 2020.

Jämfört med 2019 beräknas den tyska ekonomin vara omkring 2 procent lägre.

Flaskhalsar och störningar i leveranskedjor och den högsta inflationen på 30 år bromsade utvecklingen 2021, enligt ett pressmeddelande från landets finansdepartement.

Några detaljer om sista kvartalet anges inte i pressmeddelandet. Men det antas ha varit svagt, givet de nödvändiga restriktionerna för besöksnäringen och produktionsproblem inom tillverkningsindustrin till följd av ihållande flaskhalsar i leverantörskedjorna, skriver departementet.

Tillväxten väntas enligt de flesta bedömare öka ytterligare 2022, till nästan 4 procent, för att därefter normaliseras strax under 3 procent 2023.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons