Annons
Nyheter
Enligt SVT:s vallokalsundersökning kan krishanteringen och rekordförtroendet för statsministern ha påverkat valutgången.
Dessutom hade de borgerliga högst förtroende i de tre frågor väljarna ansåg viktigast.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

– Det är en av anledningarna till att det här valet gick som det gick, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Enligt Sveriges Televisions (SVT) vallokalsundersökning, med 11 889 svarande, var de tre viktigaste frågorna i valet: skola och utbildning, sysselsättning samt svenska ekonomin. Och i alla tre ansågs den borgerliga alliansen ha bättre politik än de rödgröna.

Annons

De svarande fick också ange hur viktig partiledaren var för partivalet. Det tidigare rekordet hade Reinfeldt (2006) och Kristdemokraternas Alf Svensson (1998). I år säger hela 45 procent av M-väljarna att statsminister Reinfeldt varit mycket betydelsefull för deras val av parti.

– Jag misstänker att det är ett svårslaget rekord, säger Holmberg.

Sahlin sjua

Tvåa kom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, på 27 procent. Socialdemokraternas (S) Mona Sahlin hamnar först på sjunde plats med 19 procent.

– Det är klart att det är ingen höjdarsiffra men vi ska komma ihåg att Göran Persson hade 17 procent i förra valet, säger Holmberg.

Hela 70 procent av de svarande har i år mycket eller ganska stort förtroende för svenska politiker, jämfört med 54 procent vid valet 2006.

Holmberg tror det kan ha kommit regeringen till godo. Han pekar på regeringens förhållandevis framgångsrika kamp mot finans- och konjunkturkrisen.

– Det verkar vara en allmän feel good-känsla, säger Holmberg.

Överskridande regering

De båda blocken har polariserats på en vänster-högerskala i väljarnas ögon. De rödgröna uppfattar sig som mer vänster och de tre mindre borgerliga partierna som mer höger. Att M stulit väljare från S kan förklara att Moderaterna går mot strömmen.

Annons

Av Centerpartiets väljare vill hela 26 procent ha en regering med partier från både alliansen och de rödgröna. Också folkpartiväljare tänker blocköverskridande med 24 procent. Bland de rödgröna är motsvarande andel 21 procent bland MP-väljare.

16 procent av M-väljare, 14 procent av KD-väljare, 12 procent av S-väljare och 5 procent av V-väljare vill se en blocköverskridande regering.

TT

De tyngsta frågorna

I SVT:s vallokalsundersökning fick 11 889 väljare gradera de viktigaste frågor, och även ange vilket block de tycker har bästa lösningarna i frågorna:

Första plats, med 54 procent av alla svar, intogs av skola och utbildning. Samtidigt ansåg 52 procent att de borgerliga, och 40 procent att de rödgröna, har de bästa lösningarna.

På andra plats, med 53 procent, kom sysselsättningen. 52 procent ansåg att de borgerliga har bästa lösningarna, och 39 procent de rödgröna.

Tredje plats innehas av svenska ekonomin. Där anser 57 procent att de borgerliga, och 32 procent att de rödgröna, har de bästa politiska svaren.

Källa: SVT:s valundersökning. (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons