Annons
Nyheter

Skenande elpriser fick Sydsverige att spara

Elförbrukningen sjönk i Sydsverige med sju procent i september jämfört med samma månad i fjol, enligt preliminär statistik från Energimyndigheten.
Om det inte hade varit så kyligt hade nedgången kunnat vara ännu större.
Ekonomi • Publicerad 11 oktober 2022
Klart lägre elförbrukning, visar ny statistik. Arkivbild.
Klart lägre elförbrukning, visar ny statistik. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

De skenande elpriserna börjar få tydlig effekt.

– Det är en helt ny värld där priset påverkar användningen, säger Martin Johansson, enhetschef på Energimyndigheten.

Annons

Så har det nästan aldrig varit förut.

Enligt preliminär statistik från Energimyndigheten så minskade elförbrukningen i elområde 4, det vill säga södra Götaland, med 7,1 procent jämfört med september förra året. I elområde 3, norra Götaland och Svealand, var minskningen 6,7 procent.

Kallare

Dessutom var september kallare i södra Sverige än samma period i fjol, vilket normalt sett borde ha ökat förbrukningen. Det gör den stora minskningen än mer anmärkningsvärd.

Flera faktorer påverkar, svårt att veta exakt vilka utifrån statistiken.

– Det kan handla om att man avvaktar med att sätta på värmen eller en rad andra orsaker, säger Martin Johansson.

Det finns dock annat som kan påverka statistiken utifrån hur industrin agerar. Exempelvis stängde Stora Enso ner sin energislukande pappersanläggning i Kvarnsveden (elområde 3) i slutet av september i fjol, konstaterar Energimyndigheten i sitt senaste nyhetsbrev. Även vissa pappersbruk i södra Sverige har tillfälligtvis under innevarande höst stängt ner sin tillverkning.

Ökade i norr

I norr, där förbrukningen faktiskt ökade i september, har dels inte priserna stigit lika mycket, dels finns nya elslukande industrisatsningar som Northvolt.

Dessutom kan fler installerade solceller på exempelvis villatak få det att se ut som elanvändningen minskar, även om den effekten är liten, enligt Energimyndigheten.

Mer säkrare statistik väntas när Svenska kraftnät släpper sina septembersiffror senare i veckan, men Energimyndigheten konstaterar att siffrorna historiskt sett brukar stämma väl överens. Den bedömningen gör också Magnus Thorstensson, analytiker på Energiföretagen, baserat på de egna siffrorna.

– Indikationen är att vi har en minskad elanvändning, enligt våra siffror, säger Thorstensson.

Pressar priset

Annons

Fram till och med augusti i år ligger minskningen på runt fem procent, jämfört med januari-augusti 2021, mest ner i Sydsverige medan det är en ökning i norr, enligt Thorstensson. Och trenden ser som sagt ut att hålla i sig. Under vecka 39, sista veckan i september, var den temperaturkorrigerade elanvändningen ner fyra procent sett över hela Sverige och jämfört med samma vecka i fjol.

Den lägre elförbrukningen kan också pressa priset.

– Det bör det göra, säger Martin Johansson.

I augusti låg elpriset i Sydsverige mer än tre gånger högre i genomsnitt än augusti i fjol. September, som inte var riktigt lika blodig, hade ett snittpris som var nästan dubbelt så högt. Även i Norrland, elområde 1 och 2, dubblades priset, till ny rekordnivå, om än från betydligt lägre nivåer.

Fakta: Ökning i fjol

Under 2021 ökade både elproduktionen och elanvändningen i Sverige.

Elproduktionen uppgick till cirka 166 TWh och elanvändningen till 140 TWh. Detta motsvarar en ökning med cirka 4 procent för bägge kategorier jämfört med 2020.

Sett över året hade Sverige ett elöverskott och nettoexporten av el uppgick till nästan 26 TWh.

Källa: Energimyndigheten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons