Annons
Nyheter

Tvingades byta jobb efter vabb – får skadestånd

Arbete • Publicerad 10 januari 2022
En mamma som blev fråntagen sin tjänst på grund av för mycket vabb har nu fått skadestånd. Arkivbild.
En mamma som blev fråntagen sin tjänst på grund av för mycket vabb har nu fått skadestånd. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

En ensamstående mamma tvingades byta jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset: från en administrativ roll som koordinator till undersköterska på akuten. Orsaken var att hon vabbade för mycket, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt föräldraledighetslagen är det förbjudet att missgynna personer som vabbar eller behöver vara föräldralediga av andra anledningar. Under en tvist med arbetsgivaren kunde kvinnan, med hjälp av hemliga inspelningar från möten, bevisa att hon missgynnats.

Annons

I november avslutades förhandlingarna mellan Antidiskrimineringsbyrån, som bistått kvinnan, och Sahlgrenska universitetssjukhuset och kvinnan fick ett skadestånd av sin tidigare arbetsgivare.

– Det handlar inte om någon större summa. Det viktiga är att skadeståndet sänder en signal om att det som hände mig inte får förekomma, säger kvinnan till GP.

Sahlgrenska nekar till anklagelserna om diskriminering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons