Annons
Nyheter

Tvärnit för företagsstarter: "Oroväckande"

Antalet nystartade företag rasade i september jämfört med samma månad i fjol, enligt bokföringsföretaget Visma Spcs.
I september startades 6 779 företag vilket är en minskning med 25 procent. Men en region går mot strömmen.
Ekonomi • Publicerad 3 oktober 2022
Bakom raset ligger troligen de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi, enligt Visma. Arkivbild.
Bakom raset ligger troligen de kraftiga räntehöjningarna och höga priser på energi, enligt Visma. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Tvärniten är djupt oroväckande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. För att fler ska våga förvandla sin passion till en företagsidé måste den tillträdande regeringen omedelbart ta tag i att stärka trygghetssystemen för företagare", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Allra värst är det i Jämtland. Där startades hälften så många företag i september i år jämfört med 2021. Jönköping och Västerbotten rasar också mer än snittet, 37 respektive 34 procent, men i Norrbotten är det positiva siffror. Där har antalet nystartade företag ökat med 3 procent.

Annons

Under årets första tre kvartal har antalet nystartade företag minskat med 3,5 procent jämfört med motsvarande period 2021, så det är alltså nu på slutet som det har accelererat.

"Det är allvar nu. Vi vet att kriser också kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer – den kraften måste Sverige ta vara på för att vända utvecklingen", säger Boo Gunnarson.

Det finns ungefär en miljon registrerade företag hos Bolagsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons