Annons
Nyheter

Tvåårig pojke bakom ebolaepidemin

En tvåårig pojke tros ligga bakom den pågående ebolaepidemin i Västafrika.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2014
Foto: 

Pojken dog redan i december förra året.

Ända sedan myndigheterna i mars i år kunde konstatera ebola som orsak till ett flertal dödsfall har forskarna letat efter smittans ursprung.

Annons

Allt tyder nu på att det första fallet, det så kallade indexfallet, var en tvåårig pojke som dog redan den 6 december förra året i byn Guéckédou i sydöstra Guinea, nära gränsen till Liberia. En vecka senare dog pojkens mamma, hans treåriga syster samt hans mormor, skriver New York Times.

Forskningen, som presenteras i New England Journal of Medicine, visar att smittan sedan spreds vidare av två begravningsgäster som tog med sig viruset till sin by där ytterligare dödsfall inträffade.

Den pågående epidemin, som krävt nästan 1 000 människors liv, sägs vara första gången som ebola sprids i Västafrika. Trots det har viruset funnits i regionen i flera år. En nyligen publicerad artikel i Emerging Infectious Diseases visar att ebola cirkulerat i området åtminstone sedan 2006. Hos apor har det funnits ännu längre. Redan 1994 kunde forskare konstatera flera dödsfall bland schimpanser i det närliggande Elfenbenskusten på grund av ebola.

Huruvida schimpanser ligger bakom den pågående epidemin är dock oklart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons