Annons
Nyheter

Åtal för gängmord – misstänkta greps snabbt

Två unga män åtalas för att ha mördat en 22-årig man på ett förortstorg i Göteborg. Offret sköts till döds utanför en butik, en eftermiddag i juli.
Övervakningsbilder och lokalkännedom hos polisen ledde till att de misstänkta snabbt kunde gripas.
Brott • Publicerad 11 januari 2023
Polis på platsen där en 22-årig man sköts till döds i Länsmansgården i juli. Arkivbild.
Polis på platsen där en 22-årig man sköts till döds i Länsmansgården i juli. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Mordet skedde i området Länsmansgården, och anses ingå i den mångåriga konflikten mellan grupper i stadsdelen Biskopsgården.

22-åringen träffades, enligt åtalet, av ett skott från en ombyggd tårgaspistol. Åklagaren anser att de två mordåtalade 20-åringarna utförde dådet i samarbete. Den ene lockade offret till platsen, varpå den andre avlossade flera skott.

Annons

Två män och en kvinna, alla i 20-årsåldern, åtalas för medhjälp till mord. Männen åtalas också för grovt vapenbrott, och kvinnan för medhjälp till detta.

Alla som åtalas nekar till brott.

Fick bilder snabbt

De två mordmisstänkta greps inom någon timme efter händelsen. God lokalkännedom hos polisen bidrog till det.

– De kunde tidigt bestämma vilka personer de ville leta efter och prata med, säger Björn Palm, som är polisens utredningsledare.

Övervakningskameror på torget hjälpte också till.

– Patrullen som stoppade de misstänkta nån timme efter mordet hade redan då fått tillgång till bilder från platsen, som visade hur skyttarna var klädda, säger Björn Palm.

Strax efteråt hittades motorcyklar, kläder och maskering som, enligt åklagaren, användes vid dådet. Ett misstänkt mordvapen har också hittats.

Fler kunde träffats

Åklagaren Maria Thorell bedömer bevisläget som gott, enligt ett pressmeddelande. Förutom övervakningsbilder och dna-spår finns bland annat vittnesuppgifter om hur de misstänkta personerna rört sig till och från brottsplatsen.

Flera andra personer befann sig på torget vid skottlossningen.

– Om en kula studsat, eller gått snett, hade den kunnat träffa någon annan, säger Björn Palm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons