Annons
Nyheter

Två svenska män döda i lavin i Schweiz

Två svenska män i tjugoårsåldern har omkommit i en lavin i Schweiz. I området råder hög risk för laviner.
Olycka • Publicerad 12 mars 2023
Två svenskar har dött i en lavin i skidorten Verbier i Schweiz. Arkivbild.
Två svenskar har dött i en lavin i skidorten Verbier i Schweiz. Arkivbild.Foto: Leo Duperrex/Keystone via AP/TT

– Det som UD har bekräftat och känner till är att två svenska män har avlidit i en lavinolycka i Verbier i Schweiz i går. Männen är hemmahörande i Norrland respektive Götaland, säger Nina Kefi på UD:s presstjänst.

Olyckan inträffade i lördags. Enligt lokala medier åkte männen offpist i området nära skidorten Verbier. Det har snöat ymnigt och varit blåsigt i området och det avråds från åkning utanför pisterna.

Annons

"Söndag och följande dagar kommer att vara särskilt farliga till följd av lavinsituationen. Vi uppmanar till försiktighet. En lavin tog två liv i lördags", skriver en enhet inom polisen i kantonen Valais som övervakar lavinrisken.

Flera laviner har orsakat dödsolyckor i Alperna under säsongen, där lavinfaran är stor just nu. Under bara några dagar i början av februari omkom sammanlagt elva personer i Alperna. Värst drabbat då var bergen i Österrike, där åtta personer mist livet.

Även flera svenskar har omkommit i lavinolyckor den senaste tiden.

Den 9 mars omkom en svensk man i 50-årsåldern i en lavin i de italienska alperna.

I slutet av februari omkom en soldat anställd vid Norrlands dragonregemente, K4, i en lavin på Kebnekaise.

I början av januari drogs tre svenska skidåkare – alla män i 30-årsåldern – med i en lavin i Norge. En man från Västra Götaland omkom och en av männen fick allvarliga skador.

Fakta: Laviner

Laviner är snömassor som kommit i rörelse. De som oftast orsakar olyckor är så kallade flaklaviner som karaktäriseras av att ett sammanhängande flak av snötäcket lossnar och börjar röra sig neråt ett berg.

Normalt accelererar snömassorna väldigt fort och är sluttningen brant kan lavinen uppnå en hastighet på över 100 kilometer i timmen.

Laviner uppstår av olika orsaker. Ibland utlöses de av människor då snötäcket är skört och belastning av en enda människa kan räcka för att starta en kollaps.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons