Annons
Nyheter

Anhållna IS-kvinnorna släpps på fri fot

De två svenska IS-kvinnor som greps och anhölls efter att ha landat på Arlanda på måndagen släpps på fri fot – men misstankarna kvarstår.
De tre kvinnornas barn har samtliga omhändertagits av socialtjänsten.
Extremism • Publicerad 7 september 2021
Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda på måndagen.
Tre svenska IS-kvinnor och deras sex barn som utvisats från Syrien landade på Arlanda på måndagen.Foto: Fredrik Persson/TT

Två av kvinnorna som anhölls misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien släpps på fri fot. Kvinnorna greps och anhölls i samband med att de landade på Arlanda efter att ha fått lämna ett fångläger för IS-medlemmar i nordöstra Syrien.

– Det är en sammanvägd bedömning av själva bevisläget men också behovet för utredningarnas skull om de behöver vara fortsatt frihetsberövade, säger Åklagarmyndighetens presstalesperson Karin Rosander.

Annons

Misstankarna mot de bägge kvarstår och utredningarna fortsätter. Åklagarna som leder förundersökningarna vill inte gå in på hur kvinnorna har ställt sig till misstankarna.

Inte misstänkt

Den tredje IS-kvinnan som anlände till Sverige under måndagen och som också togs in på förhör är inte misstänkt för brott, säger åklagare Karolina Wieslander.

– Det är inte i min förundersökning, men jag vet att hon inte är misstänkt. Hon är hörd som annan person än misstänkt.

Wieslander säger vidare till SR Ekot att den ena av kvinnorna är misstänkt på sannolika skäl, medan den andra är skäligen misstänkt.

De tre kvinnorna och deras totalt sex barn som landade på Arlanda vid 17-tiden har suttit fängslade i fånglägret Roj, som kontrolleras av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

UD bistod med en "planerad transport" efter det att kvinnorna hade utvisats.

En säkerhetsrisk

Det kurdiska självstyret aviserade i början av sommaren att det inte fanns tillräckligt med bevis för att ställa kvinnorna inför rätta.

– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, sade Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret, till TT i söndags.

– Bara att de har varit med i en terrororganisation är skrämmande med tanke på vad IS har begått, sade han.

Eftersom kvinnorna utvisas har Sverige en skyldighet att ta emot dem som svenska medborgare.

Annons

På Arlanda möttes kvinnorna och barnen av polis och socialtjänst. De transporterades i en abonnerad buss till väntande Säpobilar.

Har omhändertagits

Socialtjänsten har omhändertagit kvinnornas samtliga barn, uppger Centrum för våldsbejakande extremisms (CVE) chef Jonas Trolle till SVT Nyheter.

– De här barnen är precis som vid tidigare tillfällen omhändertagna av socialtjänsten, säger Trolle till tv-kanalen.

Utrikesminister Ann Linde betonade under måndagen att Sverige inte, till skillnad från andra länder, på eget initiativ har tagit hem medborgare som var med terrorgruppen IS i Syrien.

– Vi har inte repatrierat kvinnorna, sade Linde till TT.

– Kvinnor och män som har utsatt sina barn för den här förfärliga situationen ska själv ta ansvar för det. Men däremot är det en annan sak när det kurdiska självstyret beslutar sig för att utvisa kvinnorna. Då har vi ett ansvar precis som alla andra att ta emot våra medborgare.

Enligt Linde finns åtta kvinnor och 16 barn kvar i fånglägren och kan komma att utvisas till Sverige.

Fakta: Svenskarna i IS

2012 började män och kvinnor resa från Sverige för att delta i kriget i Syrien. Totalt reste omkring 300 personer till regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper, främst terrororganisationen IS.

Det gör Sverige till ett av de länder i Europa där flest per capita valt att åka till området.

Cirka hälften av IS-anhängarna har återvänt.

En del har dött i strid, andra har tagits till fånga och sitter i läger eller fängelser i norra Syrien. Enligt Säpo finns dessutom ett antal IS-svenskar som fortfarande är på fri fot i regionen.

Omkring en tredjedel av de som reste från Sverige var kvinnor.

Det senaste året har flera kvinnliga IS-anhängare återvänt till Sverige och förundersökningar om krigsbrott har inletts och även lagts ned.

I mars dömdes en 31-årig kvinna till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, då hon tagit med sig sin tvååring till IS i Syrien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons