Annons
Nyheter

Två gripna för att ha hjälpt Ghosn fly Japan

USA • Publicerad 20 maj 2020
Nissans före detta styrelseordförande Carlos Ghosn. Arkivbild.
Nissans före detta styrelseordförande Carlos Ghosn. Arkivbild.Foto: Meika Fujio/Kyoda News/AP/TT

En 59-årig amerikansk före detta elitsoldat och hans 27-årige son har gripits i USA på begäran av Japan. De båda misstänks för att ha hjälpt fordonsjätten Nissans före detta styrelseordförande Carlos Ghosn att fly från Japan i fjol.

Ghosn är mot sitt nekande misstänkt i Japan för ekonomiska oegentligheter. Han är medborgare i Libanon, Frankrike och Brasilien och befinner sig i Libanon efter att han lyckades fly från sin husarrest i Japan i december.

Annons

I januari utfärdade Japan en arresteringsorder för de båda amerikanerna plus ytterligare en man. De är misstänkta för att ha bistått Ghosn vid flykten och de två amerikanerna greps i Massachusetts på onsdagen.

Turkiska åklagare förbereder ett åtal mot sju personer, varav fyra piloter, för Ghosns flykt till Beirut via Istanbul. Han ska ha burits ombord på ett privat jetflygplan i Japan i en stor svart låda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons