Annons
Nyheter

Två döda vid universitetsskjutning

Minst två personer har dödats vid en skottlossning på University of North Carolina i Charlotte, USA.
Skytten är gripen och polis har spärrat av universitetet.
USA (TT) • Publicerad 1 maj 2019
En universitetspolis försöker få studenter i säkerhet vid University of North Carolina i Charlotte, USA.
En universitetspolis försöker få studenter i säkerhet vid University of North Carolina i Charlotte, USA.Foto: John Simmons/AP/TT

Minst fyra personer har förts till sjukhus, tre av dem med livshotande skador, uppger sjukhuset, som även bekräftar att två personer mist livet. De döda ska vara två pojkar i övre tonåren, uppger lokala medier.

Den misstänkte skytten har gripits och är enligt lokal tv-kanalen WCNC-TV en 22-årig manlig student på universitetet. Kanalen visade bilder på hur den misstänkte fördes in till det lokala polishuset.

Annons

Universitetspolisen larmades klockan 17.45 lokal tid om att skottlossning pågick i en byggnad på campus. När de kom till platsen kunde de enligt uppgifter utan dramatik gripa den misstänkte.

– De räddade flera liv genom att komma till platsen så fort, säger Jeff Baker, chef för universitetspolisen, på en presskonferens.

Skjutningen skedde under terminens sista ordinarie dag och campus var fullt av studenter som förberedde sig för en konsert på skolans idrottsanläggning. Flera studenter uppger för lokala medier hur de i stället barrikaderade sig i salar, blockerade dörrar med bord och väskor och började höra av sig till sina närmaste.

Polisen har bekräftat att skytten agerade ensam. De har även sökt igenom samtliga byggnader på universitetsområdet, rum för rum, utan att hitta vapen eller sprängämnen. De studenter som bor på campus har fått återvända till sina bostäder, men området där skottlossningen pågick är fortsatt avspärrad, och kommer vara så under en längre period.

– Vi kommer hålla på hela natten och hela dagen, säger Jeff Baker.

Skjutningen kommer bara dagar efter en attack mot en synagoga norr om San Diego, och är bara den senaste av flera liknande skjutningar i USA de senaste åren.

– Las Vegas, Orlando, Pittsburgh, Charleston... Masskjutningar har blivit vardag i USA. I dag har Charlotte fått sin dag i solen, om jag får uttrycka mig så hemskt. Det är en nationell kris och vi måste ta tag i det här nu, säger Malcolm Graham, före detta senator i North Carolinas senat och bror till ett av offren i skolskjutningen i Charleston 2015, till WCNC-TV.

Enligt nyhetsbyrån AFP dog 40 000 personer i USA av skottskador under 2017.

Ambulanser utanför University of North Carolina i Charlotte, USA.
Ambulanser utanför University of North Carolina i Charlotte, USA.Foto: John Simmons

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons