Annons
Nyheter

Tv-kanal lämnar över journalistmord till ICC

Al-Jazeera lämnar över fallet med den mördade tv-journalisten Shireen Abu Akleh till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). USA motsätter sig beslutet.
Mellanöstern • Publicerad 6 december 2022
En väggmålning av den mördade Shireen Abu Akleh på Västbanken. Arkivbild.Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Kanalen Al-Jazeera, som har sin bas i Qatar, skriver i ett uttalande att ny bevisning har framkommit i fallet där den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern Shireen Abu Akleh sköts till döds i maj i år. Enligt kanalen sköts hon av israeliska styrkor när hon rapporterade från en israelisk räd på den ockuperade västbanken den 11 maj i år.

Den israeliska militären har medgett att det är sannolikt att Shireen Abu Akleh oavsiktligt träffades av skott som soldater avfyrade mot misstänkta.

Annons

USA tycker inte att det var ett bra beslut av Al-Jazeera att lämna över fallet till ICC.

– Vi motsätter oss det, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

– ICC borde fokusera på sitt huvuduppdrag, och det huvuduppdraget är att fungera som en sista utväg för att bestraffa och avskräcka från grymma brott.

ICC har ingen skyldighet att ta upp fallet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons