Annons
Nyheter

Tutankhamun dog av malaria

Den egyptiske faraonen Tutankhamun led av klumpfot, gick med käpp och dog av malaria.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2010
Tutankhamun.
Tutankhamun.Foto: Ben Curtis

Det visar resultatet av avancerad datateknik och ett antal DNA–tester som gjorts på bland annat faraonens mumifierade kropp, skriver AFP.

Omständigheterna kring Tutankhamuns död har varit ett mysterium ända sedan hans grav hittades 1922. Det är fastslaget att han var var 19 år när han avled, och några av de mest populära teorierna kring själva dödsfallet har gjort gällande att det handlat om en olycka, förgiftning eller mord genom ett slag mot baksidan av huvudet. Men de nya genetiska testerna visar att han var infekterad av den parasit som orsakar en ofta dödlig variant av malaria. Han led även av flera sjukdomar i benen och fötterna, som gjorde det svårt för honom att gå utan käppar.

I studien skriver forskarna att faraonen var "en ung men bräcklig kung". Testerna visar även att Tutankhamun var far till de två foster av kvinnligt kön som återfanns i hans grav. De egyptiska, italienska och tyska forskarna slår dessutom fast att faraonerna sannolikt inte hade den närmast feminina fysik som de avbildas med på de 3 000 år gamla artefakter som återfunnits.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons