Annons
Nyheter

Tusentals tjecker protesterade mot Ukrainastöd

Omkring 70 000 människor samlades i centrala Prag på lördagen för att protestera mot den tjeckiska regeringen.
Demonstranterna hävdar att landets ledning ägnar krigshärjade Ukraina mer uppmärksamhet än sina egna medborgare.
Tjeckien • Publicerad 3 september 2022
Tusentals demonstranter samlades i centrala Prag i Tjeckien på lördagen för att protestera mot regeringen.
Tusentals demonstranter samlades i centrala Prag i Tjeckien på lördagen för att protestera mot regeringen.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Under parollen "Tjeckien i första hand" vill demonstranterna fästa uppmärksamheten på landets stigande inflation, driven av de höga energipriserna. Även företrädare för ett populistiskt anti-migrationsparti, liksom företrädare för det tjeckiska kommunistpartiet har deltagit i protesterna mot den konservativa premiärministern Petr Fiala och hans breda koalitionsregering.

Tjeckien har tagit emot omkring 400 000 flyktingar från Ukraina och har avsatt stora summor i militärt och humanitärt stöd till landet.

Annons

Demonstranterna protesterar också mot Nato och EU (Tjeckien är för närvarande EU:s ordförandeland), och mot EU:s klimatpolitik.

Premiärminister Fialas säger i en kommentar till demonstrationen att protesten är arrangerad av "proryska grupper med extremistiska åsikter", och att den genomförs i strid med Tjeckiens intressen. Han konstaterar också att vissa människor lyssnar till rysk propaganda och desinformation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons