Annons
Nyheter

Tusentals svenskar fick premiepension nollad

Ekonomi • Publicerad 10 december 2022
Flera tusen svenska pensionärer har blivit av med sin premiepension. Arkivbild.
Flera tusen svenska pensionärer har blivit av med sin premiepension. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Flera tusen svenska pensionärer har fått sin premiepension helt raderad då de haft pengar i Rysslandsfonder, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Bara några dagar efter Rysslands invasion av Ukraina i februari stängde Moskvabörsen och Rysslandsfonderna har nu blivit helt värdelösa.

Annons

– Deras konton har helt nollats och deras premiepension har sänkts till noll. Det är cirka 3 300 personer, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

– I snitt rör det sig om mellan tusen och tvåtusen kronor i månaden, fortsätter han.

För ytterligare omkring 24 000 personer kommer premiepensionen skrivas ner med i snitt tusen kronor i månaden från och med nästa år.

– Eftersom de har haft andra fonder också så har det inte varit nödvändigt för oss att nolla utbetalningen under året utan vi gör justeringen först vid årsskiftet, precis som vi gör med alla andra premiepensioner, säger Ole Settergren till Ekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons