Annons
Nyheter

Tusentals protesterade mot Iran i Frankrike

Uppemot 12 000 personer marscherade under måndagen till EU-parlamentet i franska Strasbourg till stöd för de regimkritiska aktivisterna i Iran.
Frankrike • Publicerad 16 januari 2023
Eiffeltornet lystes under måndagskvällen upp med budskap till stöd för de omfattande regimkritiska protesterna i Iran.
Eiffeltornet lystes under måndagskvällen upp med budskap till stöd för de omfattande regimkritiska protesterna i Iran.Foto: Michel Euler/AP/TT

Samtidigt lystes Eiffeltornet upp med med texterna "Kvinna. Liv. Frihet." och "Stoppa avrättningarna i Iran", i en gest som visar att proteströrelsen är fortsatt stark även utanför den islamitiska statens gränser.

Båda budskapen är en hyllning till Mahsa Zhina Amini, vars död förra året blev startskottet för de demonstrationer, arresteringar och avrättningar som följt i dess spår.

Annons

Amini har efter sin död blivit hedersmedborgare i Paris och enligt den franska huvudstadens stadshus ska textmanifestationen på Eiffeltornet ses som en hyllning till henne och "de som modigt kämpar för sin frihet medan (den iranska) regimen fortsätter att avrätta aktivister".

Bakom demonstrationen i Strasbourg står organisationen Iranier i Europa, som vill att EU ska anta en hårdare linjer mot Iran genom att bland annat beteckna det iranska Revolutionsgardet som en terrororganisation.

De landsomfattande protesterna i Iran inleddes i september i fjol efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Ett antal avrättningar har bekräftats och många fler dödsdomar utfärdats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons