Annons
Nyheter

Demonstrationen i Malmö avslutad

Demonstranterna i Malmö har avslutat sin manifestation efter att ha tågat igenom staden i flera timmars tid.
Polisen valde under kvällen att enbart föra dialog och undvika ingripanden – trots att folksamlingen bedömdes vara alltför stor.
Samhälle • Publicerad 4 juni 2020
Demonstranterna tågade genom centrala Malmö.
Demonstranterna tågade genom centrala Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT
Demonstranterna tågade genom centrala Malmö.
Demonstranterna tågade genom centrala Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT
Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Melissa Atshika demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT
Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.
Kebe Amadou demonstrerar till stöd för Black lives matter-rörelsen på Ribersborgsstranden i Malmö på torsdagen.Foto: Andreas Hillergren/TT
Polisen har beslutat att upplösa demonstrationen i Malmö till stöd för Black lives matter-rörelsen.
Polisen har beslutat att upplösa demonstrationen i Malmö till stöd för Black lives matter-rörelsen.Foto: Andreas Hillergren/TT

Enligt polisens beräkningar samlades drygt tusen deltagare för att delta i en antirasistisk demonstration vid Ribersborg under torsdagskvällen. Redan klockan 17.55 – fem minuter innan den tillståndsgivna demonstrationen officiellt skulle börja – tog polisen dock beslut om att upplösa samlingen. Men demonstranterna stannade kvar.

"Väldigt ledsen"

Slagorden avlöste varandra, och om och om igen knäböjde demonstranterna. Många var känslomässigt berörda.

Annons

– Det är dags att visa att sådant här inte tolereras längre. Det är viktigt för mig att vara här, sade Zakaria Farah till TT strax innan demonstranterna valde att avsluta sin manifestation för att i stället tåga genom stora delar av Malmö.

Bakgrunden till protesten är den 46-årige svarte amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

– Jag har varit väldigt ledsen de senaste dagarna och inte vetat vad jag ska göra, berättade Malmöbon Melissa Atshika, en av många som tog sig till Ribersborg för att protestera mot rasism.

Många av deltagarna följde sedan med i tåget av hundratals demonstranter som tillsammans rörde sig in mot de centrala delarna av staden. Många bar munskydd, men någon social distans sågs inte till under kvällen. Strax efter klockan 21 meddelade polisen att demonstranterna hade stoppats vid nya polishuset i hörnet av Exercisgatan och Drottninggatan.

– Man har gått runt i stan och tågat, och de har stannat, och sedan har det blivit fortsatt marsch. Nu är de vid nya polishuset, där har vi slagit stopp. Nu är det stiltje i en stor vägkorsning, sade polisens presstalesperson Eva-Gun Westford för TT.

Oroligt i Stockholm

Under onsdagen utbröt oroligheter när polisen upplöste en demonstration i Stockholm – på grund av coronarestriktionerna som inte tillåter folksamlingar över 50 personer.

Trots det hade arrangören i Malmö fått tillstånd att hålla en demonstration på Ribersborgsstranden.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, sade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford tidigare under torsdagen.

Malmöbon Kebe Amadou , som talade med TT innan demonstrationen började, var en av de första som samlades vid Ribersborg tidigare under kvällen. Han stod redo med sin skylt, men underströk att han är frisk – och att han självklart aldrig skulle ha deltagit om han haft symtom.

– Om man ser någon bli dödad, så glömmer man corona. Jag glömmer corona i dessa tider.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons