Annons
Nyheter

Tusentals fria i väntan på fängelse

Brott • Publicerad 12 september 2020
Omkring 2|700 dömda brottslingar i Sverige går fria i samhället i väntan på att påbörja sitt fängelsestraff. Arkivbild.
Omkring 2|700 dömda brottslingar i Sverige går fria i samhället i väntan på att påbörja sitt fängelsestraff. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Överfulla anstalter har gjort att fler dömda brottslingar går fria i samhället i väntan på att påbörja sitt fängelsestraff. Enligt statistik som SVT Nyheter tagit del av rör det sig om omkring 2 700 personer i Sverige.

Tidigare fanns en gräns på max 50 dagar från dom till att den dömde skulle inställa sig vid anstalten. För några år sedan höjdes den till 75 – och nu är gränsen 100 dagar.

Annons

– Skälet till att vi har ändrat tidsgränsen har enbart att göra med beläggningssituationen. Att vi har valt att öka gränsen är givetvis problematiskt och något som vi avser att gå ifrån så snart det går, men i dagsläget ser vi inga alternativ, säger Joakim Righammar, sektionschef på Kriminalvården, till SVT.

Bedömningen från Domstolsverket är att det anses "acceptabelt" att de här personerna är fria i samhället under den här perioden. Men risken för att nya brott begås ökar ju längre tiden går, menar Kriminalvården.

– Genom att vi ökar den här tiden från 50 till 100 dagar så ökar givetvis riskerna också, säger Joakim Righammar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons