Annons
Nyheter

Turkiet kritiserar åklagarens beslut: "Absurt"

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kritiserar en svensk åklagares beslut att inte utreda Erdogandockan i Stockholm.
Säkerhetspolitik • Publicerad 17 januari 2023
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Den docka av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm i förra veckan polisanmäldes som förtal. Åklagare Lucas Eriksson bedömde att förtal inte förelåg och valde därför att inte inleda en förundersökning.

Beskedet har retat upp ett redan uppjagat Turkiet ytterligare.

Annons

– Åklagarens beslut att inte utreda är extremt absurt, säger Cavusoglu på en gemensam pressträff med sin iranske kollega, som är på besök i Ankara, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Cavusoglu beskriver dockhängningen som rasistisk.

– Det var en rasistisk händelse som utgörs av hatbrott. Därför bryter det också mot universell lag och är ett brott mot internationell lag, säger han.

– Om Sverige inbillar sig att man kan förleda oss med de här ordlekarna, skulle jag vilja säga att man lurar sig själv.

Turkiet har tidigare uppgett att landet kommer att vänta fram till i sommar innan det kan bli aktuellt att ratificera Sveriges Natoansökan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons