Annons
Nyheter

Turkiet: Finland måste häva vapenembargo

Nato • Publicerad 6 december 2022
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Finland måste offentligt deklarera att landet häver vapenembargot mot Turkiet för att Ankara ska godkänna Finlands Natoansökan, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Uttalandet kommer inför att Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen ska diskutera landets Natoansökan med sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar på torsdag.

Annons

– Den finländske försvarsministerns besök i Turkiet är viktigt eftersom vi ännu inte hört ett uttalande från Finland om att de har lyft på vapenembargot mot oss, sade Cavusoglu till journalister på tisdagen.

– Vi väntar oss ett sådant uttalande därifrån.

Svenska Inspektionen för strategiska produkter gav åter tillstånd för export av krigsmateriel till Turkiet, efter tre års stopp, tidigare i höstas.

Sverige och Finland lämnade in ansökningarna om medlemskap till Nato i maj. Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons