Annons
Nyheter

Tunis, Kairo, Sanaa – och sedan?

Regimens hårda framfart på gatorna i Kairo tycks inte kunna hindra den arabiska protestvågen från att sprida sig. Fler demonstrationer är att vänta.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011
Efter onsdagens demonstrationer i Kairo väntas nu flera andra manifestationer i grannländerna.
Efter onsdagens demonstrationer i Kairo väntas nu flera andra manifestationer i grannländerna.Foto: Tara Todras-Whitehill

Närmast väntar måhända Syrien där fredagen har utlysts till en "vredens dag" och oppositionella via internet manat till protester mot president Bashar al-Assads regim.

Trots att tusentals anslutit sig till demonstranternas Facebook-grupp är det dock osäkert om det verkligen kommer att ges något protestutrymme: förra helgen såg säkerhetsstyrkorna snabbt till att blockera den plats där en liknande samling skulle hållas till stöd för demonstranterna i Egypten.

Annons

Syrien är hårt hållet, med folklig fattigdom, fullt av etniska grupper och maktmässigt dominerat av en religiös minoritet – de shialiknande alawiterna.

– Det finns en massa missnöje och många från öst har blivit flyktingar och håller sig nu i de större syriska städerna, säger en arbetslös ingenjör till Reuters.

– Syrien är inte immunt. Arabvärlden kommer att tömmas på sina diktatorer, siar syriskbördige orientkännaren Burhan Ghalioun vid Sorbonne-universitetet till AFP.

President al-Assad – som år 2000 efterträdde långregerande fadern Hafez – har samtidigt försökt mota olle i grind genom kraftigt höjda bränslesubventioner och löften om utökat stöd till landets fattiga.

Efter händelserna i Tunisien och Egypten har oppositionella aktivister utlyst regimkritiska demonstrationer i en lång rad andra länder i regionen. Här är några av de datum som nu cirkulerar på nätet om kommande protester:

4 februari: Syrien

12 februari: Algeriet

14 februari: Bahrain

17 februari: Libyen

20 februari: Marocko

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons