Annons

Kriminalitet och energi i statsministerduell

De ställdes till svars om gängkriminaliteten av mamman till tolvåriga Adriana som sköts ihjäl i Botkyrka.
Men det blev även en skarp energidebatt i duellen mellan statsministerkandidaterna Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.
Politik • Publicerad 7 september 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT som sändes från Uppsala under onsdagskvällen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT som sändes från Uppsala under onsdagskvällen.Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) under Statsministermötet i SVT.
Statsminister Magdalena Andersson (S) under Statsministermötet i SVT.Foto: Christine Olsson/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson debatterade i SVT:s Statsministermötet under onsdagen.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson debatterade i SVT:s Statsministermötet under onsdagen.Foto: Christine Olsson/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT som sändes från Uppsala under onsdagskvällen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT som sändes från Uppsala under onsdagskvällen.Foto: Christine Olsson/TT

Ulf Kristersson (M) vill inte köpa förklaringen om Putinpriser.

– Det är Ukrainas folk som betalar för Putin. Att säga att Putin ligger bakom de höga elpriserna är att fara med osanning, säger han.

Annons

Det är regeringen som bär ansvaret för den instabila energisituationen i södra Sverige på grund av att man lagt ned kärnkraften, framhåller han.

"Försöker utpressa"

Andersson invänder med att det pågår ett storpolitiskt spel med energin som insats i hela Europa. Det är inte bara Sverige som har problem med de höga priserna.

– Putin försöker utpressa Europa. Nu hotar man med att inte leverera gas alls, det är bakgrunden till den enorma oron i Europa och det smittar också över på Sverige eftersom vi har en gemensam elmarknad.

På plats vid debatten befinner sig även Susanne Yakes, mamma till tolvåriga Adriana som sköts ihjäl av misstag i augusti 2020 i vad som tros vara en gänguppgörelse.

Tolvåriga Adriana

– Hur tror ni det känns att förlora ett barn på grund av att ni har misslyckats med att stoppa den här typen av kriminella personer? frågar hon.

Ulf Kristersson inleder med att säga att han "förstår att ord inte hjälper".

Han tar därefter upp ett par av Moderaternas tidigare kända förslag för att bekämpa gängkriminaliteten, bland annat "danska straff".

– Lås in gängkriminella riktigt länge, om de är svenska medborgare. Eller utvisa dem ifall de inte är svenska medborgare.

Han nämner även anonyma vittnen som ett verktyg som behöver införas i Sverige.

Andersson tar upp ett par av S kända förslag på området, bland annat att göra det olagligt att rekrytera in unga i gängen, skärpa straffen och öka anslagen till skolan.

Annons

– Jag delar helt Ulf Kristerssons uppfattning om att vi måste göra mycket mer för att sätta de gängkriminella bakom lås och bom.

Halva lösningen

Men det är bara halva lösningen, säger hon.

– För varje krona vi satsar på fler poliser måste vi lägga minst en krona på att bryta nyrekryteringen och segregationen så att vi också långsiktigt kan komma åt det här.

Duellen började dock med en publikfråga om de höga matpriserna och vad de båda kandidaterna är beredda att göra för till exempel ensamstående föräldrar.

– Vi kan inte lova allt åt andra men till dem som har det allra svåraste, särskilt barnfamiljerna. Det är mitt tydliga besked, under pandemin stöttade vi svenska företag och hushåll, jag kommer att agera på exakt samma sätt om jag får förnyat förtroende, säger Magdalena Andersson.

"Sten på börda"

Ulf Kristersson framhöll att ingen seriös regering kan rädda alla hushåll undan inflation och lågkonjunktur.

– Men politiken får inte lägga sten på börda och förvärra det och det har regeringen gjort med skattehöjningar och genom att förstöra svensk energipolitik, säger Kristersson.

Den en och en halv timme långa debatten var tät och intensiv med ett tiotal ämnen, allt från matpriserna, energikrisen, arbetslösheten till segregationen, kriminaliteten, skolan, klimatet och regeringsfrågan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons