Annons
Nyheter

Tsunamivarning för stora delar av Stilla havet

Tsunamivarning har utfärdats för Hawaii, Australien, Nya Zeeland och hela kustområdet vid centrala Sydamerika.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011

Vågen väntas nå Indonesien vid lunchtid och Hawaii strax före klockan 14, svensk tid.

En tre meter hög tsunamivåg har noterats nära ön Sjikotan i de ryska Kurilerna, uppger varningscentret på ön Sachalin för Interfax.

Annons

Vid grannöarna har en tvåmetersvåg uppmätts vid Iturup och drygt 1,5 meter vid Kunasjir.

I Japan varnade Hiforumi Yokoyama från japanska meteorologiska byrån på en presskonferens för fler tsunamivågor och uppmanade de som evakuerats att stanna kvar på sina evakueringsplatser.

– Som en del av det internationella tsunamivarningssystemet finns bojar ute till havs som mäter höjden på vågen och ger en indikation på hur stor tsunamin kan bli när den når land, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Ute på öppet hav märks inte tsunamin.

– Den liknar en tidvattenvåg och när den närmar sig land och kommer in på grundare vatten bromsas den upp och höjden på vattenpelaren växer, säger han.

Enligt Bödvarsson är det gynnsamt att skalvet inträffade utanför Japans östkust, där avståndet är långt till andra länder, eftersom det ger tid för andra som kan drabbas att förbereda sig.

– Det som är på den positiva sidan är att det är relativt gott om tid att parera. Sedan beror det ju på hur samhällsstrukturen ser ut och vilka möjligheter man har att nå ut med varningar till befolkningen.

I Hawaii kommer varningssirener att ljuda på varje hel timme, rapporterar AFP.

I Filippinerna uppmanas folk att "ta sig längre in över land" och hålla sig undan kusten mellan 10 och 11 på förmiddagen, svensk tid.

I Taiwan har viss evakuering inletts på östkusten.

Annons

Söderhavsön Guam ligger i beredskap för en tsunamivåg och har evakuerat stränderna, uppger en tjänsteman för AFP.

(11.12) Tsunamivågorna har träffat Taiwan utan att orsaka någon större skada, rapporterar myndigheterna.

På Marshallöarna har tsunamivarningen nedgraderats, uppger AFP.

(12.23) På Guam har invånarna uppmanats att söka sig åtminstone 15 meter upp från havsnivån. Ön verkar ändå ha klarat sig undan tsunamivågorna.

– Än så länge har inga vågor kommit, sade Lorilee Crisostomo på Guam per telefon till Reuters, ungefär en timme efter det att vattnet borde ha börjat strömma in.

Längre österut har havsvågor två meter över den normala nivån registrerats av mätare på djupt vatten nära öarna Wake och Midland, sade Chip McCreary från USA:s tsunamivarningscenter för Stilla havet.

(14.28) Även i Kalifornien varnas nu för en tsunamivåg på mellan "några decimeter och två meter". Främst i farozonen ligger staden Crescent i norra Kalifornien, uppger en talesman för räddningstjänsten i delstaten till Reuters.

Evakueringar kan bli nödvändiga.

Samtidigt rapporteras att en första våg ska ha nått Hawaii, även om det inte sägs hur stor vågen var.

På Guam har i sin tur tsunamivarningarna nu lyfts igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons