Annons

Truss lovar Zelenskyj "fullt stöd"

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss lovade i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsatt "fullt stöd" till det krigshärjade landet.
Storbritannien/Ukraina • Publicerad 6 september 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss vid ett möte i november förra året. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Storbritanniens nytillträdda premiärminister Liz Truss vid ett möte i november förra året. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Enligt en talesperson för Truss blev Zelenskyj det första statsöverhuvud som den nya brittiska premiärminister ringde upp.

– I sitt första samtal med en motsvarighet sedan hon blev premiärminister, upprepade hon för den ukrainska ledaren att han har hennes fulla stöd, sade talespersonen och tillade att Truss under samtalet också konstaterat att Ukraina kan behöva Storbritanniens stöd under lång tid framöver.

Annons

De båda ledarna diskuterade också "behovet av att stärka den globala säkerheten och de åtgärder som är nödvändiga för att stänga av gödningen av Putins (Rysslands president Vladimir) krigsmaskin".

Vidare uttryckte Truss och Zelenskyj frustration över Putins försök att "utpressa" väst med genom att "beväpna energin", enligt talespersonen.

Storbritannien har stått stadigt vid Ukrainas sida ända sedan Ryssland inledde anfallskriget den 24 februari i år, och försett landet med bland annat militär hårdvara liksom utbildning av ukrainska soldater.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons