Annons
Nyheter

Trumpsparkad USA-chefs efterträdare avgår

USA • Publicerad 5 augusti 2020
President Donald Trump sparkade den tidigare tillsynschefen vid amerikanska UD i maj. Arkivbild.
President Donald Trump sparkade den tidigare tillsynschefen vid amerikanska UD i maj. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

I maj sparkade USA:s president Donald Trump tillsynschefen vid USA:s utrikesdepartement, Steve Linick.

Nu väljer även hans efterträdare Stephen Akard att lämna posten, enligt en talesperson för byrån. Ny chef blir hans ställföreträdare Diana Shaw.

Annons

Akard, en nära allierad till vicepresident Mike Pence, har granskat anklagelser om maktmissbruk från utrikesminister Mike Pompeos sida. Han ska även ha utrett Pompeos omstridda beslut att kringgå kongressen och sälja vapen för mångmiljonbelopp till bland annat Saudiarabien.

Den tidigare chefen Linick var den som uppges ha startat utredningen mot Pompeo. Avskedandet av Linick mitt under utredningen väckte stor ilska hos Demokraterna, som kallade det hela en "olaglig hämndaktion". Trump motiverade avskedandet med att han inte längre hade fullt förtroende för Linick.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons