Annons
Nyheter

Trump och Biden slåss om bilarbetarna

Som första president någonsin besöker Joe Biden i dag strejkande bilarbetare. Ett dygn senare är det Donald Trumps tur.
Bilstaden Detroit ligger i Michigan, en av de delstater som väntas bli avgörande i nästa års presidentval.
USA • Publicerad 26 september 2023
Bilarbetare anslutna till fackförbundet United Auto Workers (UAW) strejkar sedan den 15 september. Bilden togs utanför Fords anläggning i Wayne i Michigan förra veckan.
Bilarbetare anslutna till fackförbundet United Auto Workers (UAW) strejkar sedan den 15 september. Bilden togs utanför Fords anläggning i Wayne i Michigan förra veckan.Foto: Paul Sancya/AP/TT
USA:s president, demokraten Joe Biden, fotograferad vid en middag i Washington DC i helgen.
USA:s president, demokraten Joe Biden, fotograferad vid en middag i Washington DC i helgen.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Expresident Donald Trump, fotograferad i Iowa där han kampanjade i förra veckan.
Expresident Donald Trump, fotograferad i Iowa där han kampanjade i förra veckan.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

"På tisdag reser jag till Michigan för att träffa strejkvakter och visa min solidaritet."

Med de orden på sociala medieplattformen X skrev Joe Biden historia. Demokraten, som tampas med rekordlåga opinionssiffror, har slagit sig för bröstet som den mest fackföreningsvänlige presidenten någonsin. Men aldrig tidigare har en amerikansk statschef ställt sig sida vid sida med strejkande arbetare, skriver CNN.

Annons

I inlägget skrev Biden att det är på tiden att fackföreningen United Auto Workers unions (UAW) medlemmar får en "rättvis del av värdet de skapar".

Ny energi?

Det är politik på hög nivå. Mycket tyder på att nästa års val kommer att stå mellan veteranerna Biden och expresident Donald Trump. Och det är väl känt att det avgörs i vågmästardelstater som Michigan, Pennsylvania, Ohio och Wisconsin.

Många av dessa har stora industrier och en betydande andel arbetare, en väljargrupp Demokraterna traditionellt räknat som "sin". Det ändrades dock med Trump, vars antiglobaliseringsretorik och America First-doktrin i synnerhet lockade vita arbetare.

Veckans framträdanden i Michigan kan därför ses som en förhandsvisning av nästa års valrörelse.

För 80-årige Biden handlar det om att blåsa energi i en kampanj som kantas av låga popularitetssiffror och utspel om att han är på tok för gammal. I augusti ansåg 42 procent av amerikanerna att Biden gjorde ett bra jobb. Det kan jämföras med 52 procent, genomsnittet för en USA-president vid samma tid i mandatperioden, enligt opinionsinstitutet Gallup.

Slopar debatt

Donald Trump å sin sida rider på en popularitetsvåg utan like, åtminstone i de egna leden. Real Clear Politics genomsnitt av mätningar visar att han är hisnande 44 procentenheter före sin närmaste konkurrent, Floridaguvernören Ron DeSantis, i fajten om Republikanernas presidentkandidatur.

Expresidenten har valt att besöka Michigan samma kväll som övriga republikanska aspiranter möts till tv-debatt – en tillställning han inte tycker sig behöva delta i.

77-årige Trump beter sig redan som om han var mitt i en kampanjduell mot Biden, vars satsningar på elbilar han utmålar som ett hot mot USA:s bilindustri. I ett inlägg på den egna sociala medieplattformen Truth Social kallar Trump Biden för "ohederlig" och påstår att presidenten enbart åker till Michigan för att han själv ska dit.

"Om UAW:s ledare inte ställer sig bakom mig och om jag inte vinner valet är bilarbetarna körda", heter det.

Strejken samlar över 18 000 anställda vid biljättarna General Motors, Ford och Stellantis i ett 20-tal delstater. UAW:s ordförande Shawn Fain har uttryckt sig kritiskt om både Biden och Trump.

Bakgrund: Bilarbetarnas strejk

Fackförbundet United Auto Workers (UAW), som organiserar anställda i USA:s bilindustri, inledde en strejk den 15 september efter att tidigare avtal med arbetsgivarna löpt ut.

Till en början togs omkring 13 000 medlemmar ut i strejk. De arbetar för Ford i Michigan, General Motors i Missouri och Stellantis i Ohio. Veckan efter adderades 5 600 arbetare till strejken.

UAW, som har omkring 146 000 medlemmar, kräver löneökningar på cirka 35 procent över fyra år, vilket är något lägre än de initiala kraven på 40 procent.

Arbetsgivarna uppges ha erbjudit 20-procentiga löneökningar på fyra år och andra villkorsförbättringar. Det beskrivs som det mest generösa erbjudande som lagts fram på årtionden.

Källor: Bloomberg, AP

Fakta: Kampen mellan Biden och Trump

Om det var val i dag skulle 45,5 procent av amerikanerna ge sitt stöd till den republikanske expresidenten Donald Trump. Den sittande demokratiske presidenten Joe Biden skulle få 44,3 procent av rösterna, enligt Real Clear Politics sammanställning av tolv aktuella mätningar.

Trump leder dessutom stort i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. 57,5 procent av partiets anhängare vill se Trump som presidentkandidat, jämfört med 13,3 procent för tvåan, Floridaguvernören Ron DeSantis. På tredje plats ligger entreprenören Vivek Ramaswamy på 7 procent.

Donald Trump leder även i de viktiga primärvalsdelstaterna Iowa och New Hampshire.

41,2 procent anser i nuläget att Joe Biden gör ett bra jobb som president. När frågan specificeras till att handla om Bidens ekonomiska politik, utrikespolitik eller kampen mot brottslighet blir siffran ännu lägre.

Enbart 25 procent av amerikanerna tycker att landet utvecklas i rätt riktning.

När människor får frågan om de har ett positivt intryck av Joe Biden respektive Donald Trump landar andelen jasägare på 40,3 procent – för båda ledarna.

Källa: Real Clear Politics

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons