Annons
Nyheter

Fauci: Pandemin utom kontroll i USA

Smittspridningen i USA är utom kontroll och antalet nya smittade kan komma att dubbleras, varnar landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.
President Donald Trump skyller samtidigt smittspridningen på Kina och säger att han blir allt argare på landet i öst.
USA • Publicerad 1 juli 2020
Folk väntar på att få testa sig för covid-19 i Miami i Florida.
Folk väntar på att få testa sig för covid-19 i Miami i Florida.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Södra och västra USA har seglat upp som nya centrum för spridningen av covid-19. Delstater som Kalifornien, Texas och Arizona har alla den senaste tiden rapporterat rekordstora ökningar av antalet smittade.

– Vi har helt klart inte fullständig kontroll på läget just nu, säger Anthony Fauci,som leder landets federala smittskyddsmyndighet.

Stor ökning

Annons

För tillfället ökar antalet nya smittade i USA med omkring 40 000 per dag, men Fauci varnar för att det snart kan handla om 100 000 nya smittade dagligen om inte stora landsomfattande åtgärder genomförs för att stävja spridningen av coronaviruset.

– Vi kan inte bara fokusera på de områden som har en stor ökning. Hela landet är i riskzonen, påpekar han.

Fauci uppmanar allmänheten att täcka sina ansikten och undvika folksamlingar.

Restriktioner återinförs

I juni dubblerades antalet smittade i minst tio amerikanska delstater, däribland Texas och Florida. I delar av Texas och Arizona råder det brist på intensivvårdsplatser.

På flera håll återinförs nu restriktioner som tidigare lättats. I Kalifornien, Texas och Florida har barer åter fått stänga och invånare från Kalifornien och sju andra stater som vill besöka bland annat New York måste numera sitta i karantän i 14 dagar.

I Kalifornien har också en enorm smittspridning tagit fart i delstaten äldsta fängelse San Quentin, där hittills över 1 000 fångar har testats positivt för covid-19, enligt lokala myndigheter.

Minst 2,6 miljoner smittade

Antalet dagliga dödsfall har dessutom återigen börjat stiga i landet. Det senaste dygnet har nästan 1 200 personer registrerats avlidna till följd av viruset, vilket gör att över 127 000 människor nu har avlidit i covid-19 i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Över 2,6 miljoner människor har fram tills nu konstaterats smittade med sjukdomen i landet, som är överlägset hårdast drabbat i världen, sett till det totala antalet döda och smittade.

Arg Trump

Ökningen får president Donald Trump att återigen klandra Kina för den växande pandemin.

"När jag ser hur pandemin sprider sitt fula ansikte över världen, däribland den enorma skada som den åsamkar USA, blir jag allt argare på Kina," skriver Trump på Twitter.

Spänningarna mellan USA och Kina har ökat på flera fronter under pandemin. Kina anklagar Trump för att politisera smittspridningen för att ta bort fokus från hans egen hantering av krisen, medan USA å sin sida har velat se en större öppenhet kring viruset från Kinas sida.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons