Annons
Nyheter

Trögt för tysk industri

Recessionsoron är överhängande inom tysk ekonomi efter att ny svag statistik presenterats. Landets industriproduktion sjönk markant i mars.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2023
Volkswagens fabrik i tyska Wolfsburg. Arkivbild.
Volkswagens fabrik i tyska Wolfsburg. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Europas största ekonomi hackar betänkligt. Statistiken från ekonomidepartementet visar på ett fall på 3,4 procent avseende industriproduktionen. Marknadsanalytiker hade förutspått en nedgång på 1,3 procent.

Framförallt handlar det om en nedgång inom den för Tyskland så viktiga bilindustrin med tillverkare som Volkswagen, BMW och Mercedes-Benz.

Annons

"Ännu fler dåliga nyheter för tysk industri", skriver Elmar Völker, analytiker vid banken LBBW i en marknadskommentar och understryker att risken för en recession "inte alls är avvärjd".

Med recession brukar avses två efterföljande kvartal med negativ BNP-tillväxt och ses som en mild lågkonjunktur. Under det första kvartalet var den tyska BNP-tillväxten oförändrad och den tyska regeringen har en prognos för helåret 2023 på en tillväxt på 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons