Annons
Nyheter

EU-länder tar emot 400 barn från Lesbos

Tio EU-länder kommer att ta emot runt 400 barn från det nedbrunna migrantlägret Moria på Lesbos.
Grekiska säkerhetsstyrkor har anlänt till ön för att bygga nya natthärbärgen och byggnader.
Grekland • Publicerad 11 september 2020
En liten pojke övar på att gå. I bakgrunden sovande migranter som blivit hemlösa av branden.
En liten pojke övar på att gå. I bakgrunden sovande migranter som blivit hemlösa av branden.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekisk militär började på fredagen att konstruera ersättningsbyggnader på en höjd som vanligtvis är skjutfält, nära det nerbrunna lägret.

För tusentals asylsökande var den föregående natten den tredje under bar himmel på ön. Och frustrationen växer hos de nodställda, ett hundratal samlades på en väg nära Lesbos viktigaste stad. Många av dem bar protestplakat.

Annons

– Vi har förlorat allting. Vi är övergivna, utan vare sig mat, vatten eller mediciner, säger syriska Fatma al-Hani, som med nöd och näppe lyckades få med sig sina id-handlingar innan lägret gick upp i rök.

"Skarp påminnelse"

Tio EU-länder enades på fredagsförmiddagen om att ta emot sammanlagt runt 400 hemlösa barn från lägret. Tyskland och Frankrike säger sig vara beredda att ta emot 100-150 barn vardera.

– Moria är en skarp påminnelse till oss alla om vad vi måste förändra i Europa, säger EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas.

Han bekräftar också att kommissionen kommer att lägga fram förslag för en ny migrations- och asylöverenskommelse 30 september.

Den gravida 21-åriga kongolesiskan Gaelle Koukanee, som sökt skugga under ett olivträd, vittnar om att polisen skjutit tårgas i samband med brandsläckningen.

– Här finns barn, gamla människor, funktionshindrade. Varför denna brist på medmänsklighet? frågar hon sig.

De minderåriga i Moria har evakuerats med flyg och blivit inhysta i anläggningar i norra Grekland, enligt regeringen i Aten.

Vägspärrar upprättade

Lokala myndigheter är starkt negativa till planerna på att bygga tillfälliga läger för de tusentals hemlösa flyktingarna och migranterna. I närheten av de ännu pyrande resterna av Moria har lokalbefolkningen satt upp vägspärrar för att förhindra det röjningsarbete som skulle krävas för att slå upp nya tält.

– Nu är det dags att stänga Moria för gott. Vi vill inte ha något nytt läger, och vi kommer att motsätta oss allt byggnadsarbete. Vi har tvingats leva med den här situationen i fem år, nu får andra bära bördan, säger den lokale ledaren Vangelis Violatzis.

Branden bröt ut i tisdags. Enligt den grekiske migrationsministern Notis Mitarachi anlades den av asylsökande som var missnöjda med de karantänsregler som infördes efter det att 35 personer testat positivt för covid-19.

Annons

På onsdagskvällen startade en ny brand, som ytterligare förvärrade krisen i det överfulla lägret.

Fakta: Överfullt läger

Moria är ett av tiotals interneringsläger för flyktingar och migranter som uppförts i Grekland efter krishösten 2015. Lägret är dimensionerat för omkring 4 000 personer, men utanför den officiella delen är ytterligare mellan 8 000 och 12 000 personer bosatta i tält och enkla plåtskjul.

Lägret har i åratal fått kritik för undermåliga sanitära förhållanden.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons