Annons
Nyheter

Mexiko: Två av tre bortförda journalister fria

Mexiko • Publicerad 12 januari 2023
Bilder på mördade journalister har satts upp vid en vaka utanför statsåklagarkansliet i Mexico City. Där högtidlighölls minnet av journalisten Fredid Román, som mördades i augusti. Bilden togs den 24 augusti.
Bilder på mördade journalister har satts upp vid en vaka utanför statsåklagarkansliet i Mexico City. Där högtidlighölls minnet av journalisten Fredid Román, som mördades i augusti. Bilden togs den 24 augusti.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Två av de tre mexikanska journalister som försvann i Guerrero den 27 december är fria, meddelar myndigheterna på torsdagen.

Var den tredje journalisten befinner sig är okänt.

Annons

De tre jobbar för nyhetssajten Escenario Calentano. Området där journalisterna försvann är enligt organisationen Reportrar utan gränser "nästan till 100 procent kontrollerat av en drogkartell".

Enligt delstatsåklagaren var det militären i samarbete med nationella säkerhetsstyrkor som lyckades lokalisera de båda återfunna journalisterna. De båda uppgavs vara i god form när de hittades.

För några dagar sedan postades en video av okända personer på sociala medier och där visas de två nu befriade journalisterna fastkedjade. En av dem säger att de "betalar priset" för att ha rapporterat från det våldsamma området.

Sökandet fortsätter efter den tredje journalisten, meddelar myndigheterna.

Mexiko anses vara ett av världens farligaste länder för journalister. Sedan 2000 har fler än 150 journalister mördats i landet, enligt Reportrar utan gränser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons