Annons
Nyheter

Tre döda i skalvet i Japan

Tre människor omkom och över 100 skadades i torsdagskvällens skalv i nordöstra Japan.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Foto: Scanpix

Ett vattenläcka har också upptäckts vid kärnkraftverket Onagawa.

En 63-årig kvinna omkom i nordprefekturen Yamagata sedan hennes respiratorn misstänks ha slagits ut på grund av elavbrott. Ytterligare två män 79 respektive 86 år miste livet i prefekturen Myagi.

Annons

Torsdagens skalv hade magnituden 7,1 och uppmättes i havet. Centrum låg nära ön Honshus kust, 6,5 mil från staden Sendai och drygt 11 mil från kärnkraftverket Fukushima.

Flera kärnkraftverk i Japan tvingas använda reservkraft till följd av skalvet men det finns inga uppgifter om ändrade strålningsvärden vid det olycksdrabbade Fukushima-verket.

En vattenläcka upptäcktes vid kärnkraftverket i Onagawa men inga förhöjda strålningsnivåer har rapporterats.

Efter skalvet för en månad sedan rådde nödläge sedan förhöjd strålning utanför rapporterats. Det skedde efter en brand som snabbt kunde släckas. Senare sjönk dock strålningen till normal nivå.

Den japanska regeringen försöker hålla tillbaka elförbrukningen för att minska risken för elavbrott efter att kraftverk slagits ut i förra månadens skalv och tsunami, uppger handelsminister Banri Kaieda.

Han säger att de två mest påverkade bolagen, Tokyo Electric Power och Tohoku Electric Power, inte kommer att genomföra rullande strömavbrott.

Regeringen uppmanar därför storkonsumenter som är beroende av de två värst drabbade bolagen att minska elkonsumtionen med 25 procent. Småföretagare uppmanas minska konsumtionen med 20 procent och hushållen med 15 till 20 procent.

Den japanska datachiptillverkaren Renesas uppgav på fredagen att produktionen stoppats vid fyra fabriker i norra Japan till följd av elavbrott efter torsdagens kraftiga skalv i regionen.

En talesman för företaget sade att det var oklart när produktionen kan återupptas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons