Annons
Nyheter

Trädgårdsterapi ska leda till jobb

Nu ska arbetslinjen försöka behållas genom trädgårdsterapi.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010

Den så kallade Alnarpsmodellen ska mixas med jobbcoaching.

Projektet riktar sig enbart till kvinnor.

Annons

Fyrklövern heter forskningsprojektet, som är ett samarbete mellan flera kommuner i Göteborgsområdet.

Alnarpsmodellen, även ibland kallad "grön rehabilitering", togs fram i början av 2000-talet på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne, därav namnet.

Det handlar om att få människor med svåra stressrelaterade sjukdomar, i dagligt tal utbrändhet, att arbeta med odling och andra lugna trädgårdssysslor, och därigenom komma tillbaka till ett mer normalt och friskare liv.

– Det vi gör i Fyrklövern är att vi blandar Alnarpsmodellen med den så kallade supported employment-metoden. Vid sidan av att vi hoppas att trädgårdsterapin ska göra deltagarna friskare ska en coach hjälpa dem att få ett jobb utifrån de förutsättningar de har och klarar i dag, säger projektledaren Karin Alstersjö.

Fyrklövern har fått hela åtta miljoner av de 25 som regeringen gett till forskningsprojekt som syftar att få långtidssjukskrivna kvinnor tillbaka till arbetslivet.

– Det här kan i framtiden bli en av metoderna att få långtidssjukskrivna tillbaka till jobb igen, även män, säger Karin Alstersjö.

Plats för 440 kvinnor Fyrklövern har plats för 440 kvinnor, vilka ska ha varit arbetslösa från ett till tio år, eller mer. Varje deltagare ingår i projektet i 14 veckor.Projektet är ett samarbete mellan kommunerna, Göteborg, Partille, Härryda, Mölndal och Lerum.De personer som genomgått Alnarpsmodellen har samtliga känt sig bättre efteråt.Supported employment-metoden har använts av arbetsförmedlingen länge för främst funktionshindrade personer, för att få fram jobb eller få dem tillbaka i jobb igen. Varje arbetssökande har en egen personlig "coach" som hjälper den sökande personligen.Fyrklövern är ett forskningsprojekt. En referensgrupp med ett hundratal kvinnor kommer också finnas, vilka får genomgå arbetsförmedlingens och försäkringskassans vanliga program för att få tillbaka långtidsarbetslösa i arbetslivet.

Källa: Fyrklövern (TT)

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons