Annons
Nyheter

Topprepublikan: Konspirationer är som cancer

"Galna lögner och konspirationsteorier är cancer för det republikanska partiet och vårt land." Kommentaren från topprepublikanen Mitch McConnell riktas till partikollegan Marjorie Taylor Greene – som har uttryckt stöd för Qanon.
USA • Publicerad 2 februari 2021
"Censurerad" står det på republikanen Marjorie Taylor Greenes munskydd. Arkivbild.
"Censurerad" står det på republikanen Marjorie Taylor Greenes munskydd. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

"Någon som har antytt att det kanske var så att inget flygplan körde in i Pentagon den 11 september, att fasansfulla skolskjutningar iscensatts på förhand och att Clintons kraschade JFK Jr:s flygplan lever inte i verkligheten", konstaterar Mitch McConnell i ett uttalande som återges av flera amerikanska medier.

Den republikanska minoritetsledaren i senaten framhåller att den här typen av konspirationsteorier inte har något att göra med de utmaningar som amerikanska familjer står inför, eller de hårda debatter som kan stärka Republikanernas väg framåt.

Kontroversiell

Annons

Även om McConnell inte nämner henne vid namn är det tydligt att kommentaren riktar sig till den kontroversiella partikamraten Marjorie Taylor Greene från Georgia, som nyss har tagit plats i USA:s representanthus.

Hon har uttalat stöd för den grundlösa konspirationsrörelsen Qanon, upprepar ex-presidenten Donald Trumps felaktiga anklagelser om valfusk och hennes retorik innehåller stråk av såväl islamofobi som antisemitism.

Kritiken mot Greene har växt den senaste tiden sedan det framkommit att hon åren innan hon valdes in i kongressen upprepade gånger på nätet uttryckt stöd för att demokratiska politiker ska avrättas, däribland talmannen Nancy Pelosi. Hon har också ställt sig bakom grundlösa påståenden om att skolskjutningar varit iscensatta, bland annat massakern på Sandy Hook i Newtown 2012 då 26 människor sköts ihjäl.

Vill stoppa

Nu har demokrater i representanthuset tagit fram en resolution som skulle avlägsna den nyinvalda ledamoten från hennes platser i utbildnings- och budgetkommittéerna.

– Vi kan inte stoppa henne från att prata, säger demokraten Debbie Wasserman Schultz, som presenterat resolutionen, på en presskonferens.

– Men det vi kan göra är att göra henne i princip maktlös. Det är intentionen.

För att resolutionen ska godkännas krävs enkel majoritet i representanthuset, där demokraterna har 221 platser och republikanerna 211. Det gör att den har större chans att gå igenom än ett separat initiativ som demokraten Jimmy Gomez driver – som går ut på att Greene helt enkelt ska stängas av. Det skulle dock kräva två tredjedelars majoritet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: Konspirationsrörelsen Qanon

Qanon är ett paraplybegrepp som rymmer en vidsträckt uppsättning konspirationsteorier. Kärnan finns i det grundlösa påståendet att världen styrs av ett nätverk av djävulsdyrkande barnätande pedofiler som utnyttjar barn genom sexhandel och som har infiltrerat samhällets alla institutioner.

Anhängare påstår att toppdemokrater som Hillary Clinton och Barack Obama såväl som finansmannen George Soros finns med i kabalen, men också Hollywoodkändisar som Oprah Winfrey, Tom Hanks och Ellen DeGeneres. Även påven Franciskus och Dalai lama pekas ut som delaktiga i den världsomspännande komplotten.

Qanon-myten gör gällande att Donald Trump rekryterades av toppmilitärer för att ställa upp i presidentvalet för att kunna bekämpa sammansvärjningen, sätta stopp för dess inflytande över politik och medier och ställa medlemmarna till svars.

Det är grunden, men Qanon har plockat in andra konspirationsteorier och listan över rörelsens olika påståenden är lång, ständigt växande – och inte sällan motsägelsefull. Pandemin och vaccinet är föremål för rörelsens desinformation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons