Annons
Nyheter

Topp 100 för skolor

Tre svenska universitet hör till de hundra bästa i världen.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2014

Detta enligt en ny rankning. Men denna och liknande topplistor ifrågasätts.

– Ur studentsynpunkt säger de inte så mycket, säger Anette Gröjer, chef för avdelningen för kvalitetssäkring på Universitetskanslersämbetet.

Annons

Under fredagen presenterades årets universitetsgranskning från Jiao Tong-universitet i Shanghai.

Bland svenska universitet sticker framför allt Uppsala universitet, plats 60, ut efter en klättring med 13 platser. Men även Karolinska institutet, 47, och Stockholms universitet, 78, tar sig in på topp 100.

Värdet av den här och liknande rankningar är omdiskuterade. Till exempel fokuserar rankningen från Shanghai mycket på forskning – publicerade artiklar och fina vetenskapspriser.

– Samhällsvetenskap och humaniora kommer väldigt mycket vid sidan av. Man mäter den så att säga hårda forskningen, säger Gröjer.

Det kan dock finnas fördelar med att universiteten rankas.

– På något sätt stärker man nog konkurrensen, universiteten vill väl gärna ligga på de här listorna.

Rankningen i Shanghai granskar årligen fler än 1 200 universitet i världen och rankar de 500 bästa. Särskilt bra går det för universitet i USA. Enligt listan är 16 av de 20 bästa universiteten i världen amerikanska.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons