Annons
Nyheter

Tjuvar slår till när vi är på jobbet

Sommarens semester är slut och det verkar även gälla tjuvarna. De slår till när vi är på jobbet.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010

– September är en månad när många drabbas av bostadsinbrott, säger Lars Bloom, inspektör på den operativa staben inom Polismyndigheten Värmland.

Han vill uppmana villa- och lägenhetsinnehavare till lite extra uppmärksamhet.

Annons

– Vi behöver inte bli schizofrena, men lite mer vaksamma, säger Lars Bloom.

Ett råd är att grannar hjälps åt och tittar efter obekanta bilar i grannskapet.

– Notera gärna registreringsnumret, färg på bilen och bilmärke. Det kan hjälpa oss att fånga tjuvarna, säger Lars Bloom.

Sommaren i Värmland innebar 85 bostadsinbrott, samma höga nivå som sommaren innan.

– Från sommaren 2008 till sommaren 2009 ökade antalet bostadsinbrott med omkring 70 procent. Nu ser vi dessutom en ökning redan första veckan i september, tidigare har den kommit senare, berättar Lars Bloom.

Inbrott i bostaden står för en procent av alla anmälda brott och är alltså ett ganska ovanligt brott, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Men samtidigt upplevs det som mer kränkande än andra brott.

2009 anmäldes 20 500 bostadsinbrott. Det var en ökning med 13 procent mot 2008. Ofta är kontanter och smycken som är lätta att ta med sig och sälja målet för tjuvarna.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons