Annons
Nyheter

Tjock mage mäts liggande

Genom att ligga på rygg och mäta hur mycket magen sticker upp kan du avgöra om du ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010
Foto: Kim Johnson Flodin

Metoden är bättre än att granska midjemått och BMI, enligt ny svensk forskning.

För kvinnor är gränsen för riskabelt hög buk 20 centimeter och för män 22 centimeter.

Annons

Det är forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som kommit fram till att metoden att mäta bukhöjden på en person som ligger ned på rygg ger bättre besked om risker för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Upsala Nya Tidning.

Studien, som publiceras i facktidskriften Journal of obesity, är unik.

– Vi är faktiskt först i världen att ta fram gränsvärden för vilken bukhöjd som är förknippad med starkt ökad förekomst av dåliga blodfetter, rubbat blodsocker och andra störningar i ämnesomsättningen som kan bidra till hjärt-kärlsjuklighet, säger docent Ulf Risérus vid Uppsala universitet till tidningen.

Tidigare studier har pekat mot att det är det lite fastare fettet djupt inne i buken och som inte faller ut åt sidorna när man ligger ned, som är allra farligast. Det väckte forskarnas tankar om att börja mäta bukhöjden för att få ett bättre riskmått.

Studien bygger på uppgifter om 4 000 kvinnor och män i 60-årsåldern i Stockholms län.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons