Annons
Nyheter

Tjeckien fasar ut kol för kärnkraft

Tjeckien • Publicerad 7 januari 2022
Tjeckien ska fasa ut kolet och bygga ut kärnkraften. Här är kärnkraftverket i Dukovany. Arkivbild.
Tjeckien ska fasa ut kolet och bygga ut kärnkraften. Här är kärnkraftverket i Dukovany. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Tjeckien ska sluta helt med kolkraft år 2033, aviserar landets nya regering. I dess första avsiktsförklaring lyfts i stället en kärnkraftssatsning fram.

I dagsläget står kolkraftverk för nästan hälften av Tjeckiens elförsörjning. Två kärnkraftverk med totalt sex reaktorer står för ungefär en tredjedel och detta är tänkt att utökas med nya reaktorer.

Annons

"Vi kommer att skapa villkor för energiomvandlingen och utvecklingen i kolregioner för att göra det möjligt att fasa ut kolen till år 2033", meddelar högerregeringen, som tillträdde i november och leds av premiärminister Petr Fiala.

Tjeckiens tidigare regering hade inte bestämt någon slutpunkt för kolkraften, men diskuterade att sätta en sådan till år 2038, vilket kritiker ansåg skulle vara alldeles för sent. Den nya regeringens mål får också kritik för att vara för långt fram i tiden.

Tjeckien står på den sida inom EU som vill att kärnkraft ska listas som ett hållbart energialternativ i den så kallade taxonomin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons