Annons
Nyheter

Tiotusentals i protest mot Netanyahus regering

Israel • Publicerad 14 januari 2023
Stora protester mot den israeliska regeringen har anordnats i Tel Aviv och andra städer på lördagen.
Stora protester mot den israeliska regeringen har anordnats i Tel Aviv och andra städer på lördagen.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Tiotusentals israeler har samlats i ett regnigt Tel Aviv under lördagskvällen för att protestera mot premiärminister Benjamin Netanyahus nya ytterhögerregering.

Mindre manifestationer har arrangerats i huvudstaden Jerusalem och Haifa. Över 80 000 demonstranter har gett sig ut på gatorna runt om i Israel, skriver Haaretz.

Annons

Demonstranterna och andra kritiker anser att koalitionsregeringens politik för rättsväsendet hotar landets maktbalans och demokrati. I folkmassan har skyltar och plakat med budskap som "Kriminell regering" och "Slutet för demokratin" synts.

Ett stort antal poliser har satts in för att följa protesterna i Tel Aviv, men med order att inte ingripa så länge allt går lugnt till, enligt israeliska medier.

Regeringen har bland annat presenterat förslag som ska möjliggöra för parlamentet att med enkel majoritet avfärda beslut i högsta domstolen. Man vill också ge parlamentet kontroll över domarutnämningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons