Annons
Nyheter

Tiotusentals evakueras i Australien

Kraftiga skyfall fortsatte vid Australiens östkust på tisdagen och tiotusentals har ombetts lämna sina hem. Runt 300 000 har uppmanats att förbereda sig för att fly med anledning av den värsta översvämningen på flera årtionden.
Australien • Publicerad 1 mars 2022
Översvämningar i Logan, söder om Brisbane.
Översvämningar i Logan, söder om Brisbane.Foto: Jono Searle/AAP/AP/TT

Delstatens Queenslands premiärminister Annastacia Pałaszczuk säger att storstaden Brisbane under de tre senaste dygnen fått regn motsvarande 80 procent av en genomsnittlig årsnederbörd, rapporterar ABC News.

Hittills har nio personer omkommit i ovädren, åtta av dem i Queensland, rapporterar nyhetsbyrån AP, och flera tusen behövts räddas. Ett tiotal personer saknas.

Annons

Många invånare, vissa av dem med husdjur, har tillbringat timmar på hustak de senaste dagarna på grund av att vattenflödet stiger snabbt i en flod i staden Lismore i norra New South Wales.

Några mil därifrån blev tiotals bilar strandsatta på en bro i den staden Woodburn sent på måndagskvällen, då brons båda påfarter hamnat under vatten. Uppemot 50 personer räddades från bron tidigt på tisdagen, enligt myndigheterna.

Mängden regn i norra New South Wales och södra Queensland är "astronomisk", enligt meteorologen Jonathan Howe vid vädermyndigheten BOM.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons