Annons

Tiotusentals evakueras från vattenmassorna

Vattnet från den förstörda kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina har översvämmat 24 samhällen.
Mer än 17 000 människor har evakuerats och många fler kommer att behöva lämna sina hem. FN:s säkerhetsråd har blixtinkallats efter händelsen.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2023
Satellitbild över kraftverksdammen Kachovka, där vattnet forsar fram.
Satellitbild över kraftverksdammen Kachovka, där vattnet forsar fram.Foto: Planet Labs PBC via AP/TT
Vatten forsar ut från den förstörda dammen i Kachovka i södra Ukraina. Bilden är tagen från en video som släppts av Ukrainas presidentkansli.
Vatten forsar ut från den förstörda dammen i Kachovka i södra Ukraina. Bilden är tagen från en video som släppts av Ukrainas presidentkansli.Foto: Ukrainas presidentkansli/AP/TT
En kvinna i Cherson vadar fram på en gata i hemstaden.
En kvinna i Cherson vadar fram på en gata i hemstaden.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Vattenkraftverket Kachovka är enligt ukrainska myndigheter förstört och flera samhällen är "helt eller delvis" översvämmade. Ukrainas inrikesminister Igor Klymenko säger att 24 byar har svämmats över i vad landet säger är ett attentat utfört att Ryssland.

President Volodymyr Zelenskyj säger i sitt dagliga tal till nationen att dådet är "en miljöbomb som orsakat massförstörelse".

Annons

Men, varnar han Ryssland, att förstöra dammen stoppar inte Ukraina.

– Vi kommer fortfarande att befria hela vårt land. Bara en komplett befrielse från de ryska ockupanterna kan garantera att det inte kommer fler sådana här terrorattacker.

Många i fara

FN:s säkerhetsråd höll på tisdagskvällen, svensk tid, ett blixtinkallat möte med anledning av händelsen. På väg in till mötet sade USA:s FN-ambassadör Robert Wood att landet inte kan avgöra hur Kachovkadammen förstördes, eller vem som ligger bakom ett eventuellt attentat.

– - Det är oklart vem som är skyldig till förstörelsen, men det verkar inte förnuftigt att Ukraina skulle ligga bakom, säger han enligt Reuters.

17 000 personer hade under eftermiddagen evakuerats, och många fler riskerar att få lämna sina hem.

– Över 40 000 människor riskerar att drabbas av översvämningar, säger Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin och lägger till att ytterligare 25 000 borde evakueras från områden ockuperade av Ryssland, på floden Dneprs östra sida.

Men enligt honom evakueras ingen i de områden Ryssland ockuperar. I stället beskjuter ryska trupper det drabbade område som kontrolleras av Ukraina med artillerield.

"Det är ännu ett flagrant åsidosättande av mänskligt liv och internationella lagar", säger Kostin enligt Sky News.

Uppmanas lämna hemmet

Polis och räddningstjänst i Chersonregionen uppmanar boende i riskområden längs Dnepr att stänga av alla elektriska apparater, ta med sig dokument och det nödvändigaste samt ta hand om "nära och kära och husdjur" – och lämna sina hem.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) gick tidigt ut och sade att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammen. Under kvällen meddelade IAEA att kärnkraftverket har tillgång till vatten som räcker flera månader.

Annons

FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) varnar för att förstörelsen av Kachovkadammen kan utlösa en miljökatastrof som kan få ödesdigra humanitära konsekvenser för hundratusentals människor.

"Vi är allvarligt oroade", skriver organet och pekar på rapporter från ukrainska myndigheter om att nästan 40 städer eller byar är helt eller delvis översvämmade.

Förstörelsen av kraftverksdammen fördöms av omvärlden.

"Detta visar på en ny nivå av förstörelse av ukrainsk kritisk civil infrastruktur”, skriver utrikesminister Tobias Billström i en kommentar till Dagens Nyheter.

EU:s rådsordförande: Krigsbrott

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att "förstörelsen utsätter tusentals civila för stora risker och orsakar allvarlig miljöförstöring. En förfärlig handling som åter demonstrerar brutaliteten i Rysslands krig i Ukraina."

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar förstörelsen för ett krigsbrott.

"Förstörelsen av civil infrastruktur kvalificerar sig helt klart som krigsbrott och vi kommer att hålla Ryssland och dess företrädare ansvariga", skriver han på Twitter.

Kreml hävdar å sin sida att det rör sig om sabotage från ukrainskt håll.

– Vi kan redan otvetydigt slå fast att det var medvetet sabotage från den ukrainska sidan. Ett av målen var att strypa Krims tillgång till vatten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att attackera dammen. I höstas sade Zelenskyj att Ryssland skulle förstöra dammen för att orsaka översvämningar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons