Annons
Nyheter

Gärningsmannen vid Londondåd identifierad

Identiteten på den ihjälskjutne gärningsmannen i terrordådet vid London Bridge är bekräftad. Enligt brittisk polis rör det sig om en 28-årig man som tidigare dömts för terrorbrott och som släpptes ur fängelse förra året.
Storbritannien (TT) • Publicerad 30 november 2019
Polisen omringar en misstänkt gärningsman efter knivattacken vid London Bridge. Bilden är en skärmdump från ett videoklipp.
Polisen omringar en misstänkt gärningsman efter knivattacken vid London Bridge. Bilden är en skärmdump från ett videoklipp.Foto: @HLOBlog via AP/TT

28-åringen hann på fredagen hugga ihjäl en man och en kvinna, och skada en man och två kvinnor, innan han själv dödades av polisens kulor.

Det började inne i Fishmonger's Hall, en historisk byggnad på Themsens norra sida. I samband med att ha deltagit i en konferens där ska mannen, utrustad med ett falskt bombbälte, ha hotat att spränga sig i luften.

Annons

Därefter tog han fram en stor kniv och började hugga mot folk. Attacken fortsatte ute på bron, där han sedermera övermannades och avväpnades av privatpersoner.

Men mannen var fortsatt aggressiv när beväpnad polis konfronterade honom, och sköts då ihjäl.

Polisinsatsen vid London Bridge.
Polisinsatsen vid London Bridge.Foto: Gareth Fuller/PA via AP/TT

Enligt polisen dömdes han 2012 för terrorbrott, och ska ha släppts med restriktioner i slutet av 2018.

Brotten han dömts för var enligt brittiska medier inte fullbordade, utan planer som gällde såväl Storbritannien som områden i Asien. Han ingick i en grupp män med rötter i södra Asien som beskrevs som extrema islamister.

Vid fredagens dåd misstänks 28-åringen dock inte ha haft några medbrottslingar. Polisen genomför nu husrannsakningar i hans hemtrakt i Staffordshire i jakt på mer information.

En man uppges ha attackerat människor med kniv på London Bridge i centrala London på fredagseftermiddagen.
En man uppges ha attackerat människor med kniv på London Bridge i centrala London på fredagseftermiddagen.Foto: Dominic Lipinski/PA via AP/TT
Bakgrund

Tidigare dåd i Storbritannien

29 november 2019:

Polisen skjuter en man på London Bridge i centrala London efter att flera personer knivhuggits. Polisen behandlar fallet som en terrorhandling. Förutom gärningsmannen dör två människor i attacken.

15 september 2017:

En hemmagjord bomb detonerar på ett fullsatt pendeltåg på stationen Parsons Green i sydvästra London. 30 människor skadas. Sprängladdningen detonerade inte fullt ut vilket begränsade skadorna. En 18-årig man som tros ha tränat med terrorgruppen IS döms till livstids fängelse för dådet.

3 juni 2017:

Vid London Bridge mejar en skåpbil ner människor, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv. De skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dör och omkring 50 skadas. Terrorgruppen IS låter meddela att man står bakom dådet.

19 juni 2017:

En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök och döms senare till livstids fängelse. Den 47-årige gärningsmannen hävdar att han ville "hämnas på islamistisk terror" och en övergreppsskandal mot barn.

22 mars 2017:

Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster Bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

22 maj 2017:

En självmordsbombare spränger sig själv utanför i Manchester Arena i Manchester i slutskedet av sångerskan Ariana Grandes spelning. 22 människor dödas och 116 skadas. Sju av offren var under 18 år. Dådet genomfördes av en 22-årig man och terrorgruppen IS meddelade att man stod bakom attacken.

2016, 16 juni: Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.

22 maj 2013:

Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek "Allahu akbar" (Gud är större). Männen, en 29-åring och en 22-åring, döms senare till livstids respektive 45 års fängelse.

7 mars 2009:

Två soldater skjuts till döds utanför en arméförläggning i Nordirland när de går ut för att ta emot en pizzaleverans. Det verkliga IRA, en utbrytargrupp från den numera icke krigförande Irländska republikanska armén, tar på sig attacken. Två dagar senare skjuts en polis ihjäl av en annan utbrytargrupp.

7 juli 2005:

På morgonen den 7 juli 2005 genomför fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, attacker mot kollektivtrafiken i London. Sprängladdningar detoneras på tre tunnelbanetåg och en buss i morgonrusningen. 56 människor dödas och fler än 700 skadas.

Martin Mederyd Hårdh/TT
Susanna Persson Öste/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons