Annons
Nyheter

Tillverkarna slipper betala snusstädning

Samhälle • Publicerad 16 januari 2022
Snustillverkarna slipper betala uppstädning efter portionssnus. Arkivbild.
Snustillverkarna slipper betala uppstädning efter portionssnus. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Snustillverkarna slipper stå för kostnaden när alla slängda prillor ska städas upp på gator och torg. Regeringen har bedömt att snusförpackningarna inte innehåller plast, vilket var själva grunden för städansvaret.

– Vi kunde konstatera att det inte är plast enligt den definition som EU-kommissionen har gjort för det här direktivet, säger Anders Grönvall, statssekreterare på miljödepartementet, till Ekot.

Annons

Det är i EU:s engångsplastdirektiv som det bestämts att tillåtna engångsprodukter som innehåller plast måste städas bort – och det är tillverkarna av produkterna som ska betala för städningen.

Snusproducenterna hävdade i sina remissvar att snuspåsarna inte innehåller plast och miljödepartementet går nu alltså på deras linje. Det innebär en rejäl besparing för tillverkarna, kommunernas kostnader för snusstädningen beräknades gå loss på 141 miljoner kronor per år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons