Annons
Nyheter

Tiktok kan stoppas i dag – eller säljas?

Osäkerheten är total om Tiktoks framtid – president Trump hotar med ett förbud i USA redan inom något dygn, men samtidigt sägs intensiva förhandlingar pågå om att appen ska säljas till amerikanska bolag.
It • Publicerad 2 augusti 2020
Frågetecknen haglar kring Tiktok.
Frågetecknen haglar kring Tiktok.Foto: AP/TT

Vita huset har sagt att den populära videoappen riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Enligt presidentens medarbetare Peter Navarro kan appen bannlysas redan under söndagen eller måndagen amerikansk tid, rapporterar Fox News.

Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, har tidigare aviserat att appen kan komma att knoppas av, och även börsnoteras. Bland tilltänkta köpare finns amerikanska Microsoft, men den senaste utvecklingen har skapat nya frågetecken.

Annons

– Före herr Trumps uttalanden (om förbud) trodde de två sidorna att de grova dragen i en deal skulle kunna vara klara till måndag, säger en källa om samtalen mellan Bytedance och Microsoft till The Wall Street Journal.

Enligt tidningen är idén om en försäljning inte helt död, men förhandlarna vill ha mer klarhet kring USA:s regerings linje innan man går vidare.

Tiktok har snabbt seglat upp som en extremt populär medieapp, särskilt bland barn och unga över hela världen. Men banden till den kinesiska diktaturen skapar samtidigt oro.

Tidigare i sommar förbjöds tjänsten i Indien. I Europa har dataskyddsstyrelsen, EDPB, valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att "samordna potentiella åtgärder".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons