Annons
Nyheter

Tigerhona på rymmen attackerade man

En tiger är på fri fot efter att ha rymt från en gård med "exotiska djur" nära sydafrikanska Johannesburg. Under sin flykt har tigerhonan attackerat en man och flera andra djur, enligt lokal polis.
Sydafrika • Publicerad 16 januari 2023
En tiger på en gård som fungerar som en fristad för stora kattdjur i sydafrikanska Betlehem. Bild från mars 2022. Tigern på bilden har inget med texten att göra.
En tiger på en gård som fungerar som en fristad för stora kattdjur i sydafrikanska Betlehem. Bild från mars 2022. Tigern på bilden har inget med texten att göra.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Runt 40 personer deltar nu i jakten på den stora katten.

– Vi använder drönare, en helikopter... Men det har visat sig lite svårt i och med skogens täthet, säger den lokale polisen Gresham Mandy.

Annons

Den åtta år gamla bengaliska tigern flydde från den privata gården efter att en okänd person klippt sönder tigerinhägnadens stängsel. Därefter attackerade tigern två hundar och en hjort. Den 39-årige man som attackerades överlevde, men hjorten och en av hundarna dog av sina skador. Den andra hunden blev så illa skadad att den fick avlivas.

De starkt hotade bengaliska tigrarna förekommer inte naturligt i Sydafrika, men de senaste åren har tigeravel blivit allt vanligare i landet. Enligt en rapport från djurrättsorganisationen Four Paws exporterades 359 tigrar – motsvarande nästan en tiondel av världens totala tigerpopulation – från Sydafrika mellan 2011 och 2020. De flesta av dem såldes till olika djurparker.

– Det är extremt farligt och oansvarigt att hålla dessa djur i bostadsområden, och att hålla vilda djur i fångenskap, säger Keshvi Nair vid djurrättsgruppen NSPCA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons