Annons
Nyheter

Tidigare Säpoanställd nu spionmisstänkt

Misstankarna växer mot en chef vid en statlig myndighet, som tidigare arbetat för Säpo och Försvarsmakten. Åklagaren begär honom nu häktad för allvarligare brottslighet: grovt spioneri under tio års tid.
Brott • Publicerad 18 november 2021
Åklagaren begär att den misstänkte ska häktas för grovt spioneri. Arkivbild
Åklagaren begär att den misstänkte ska häktas för grovt spioneri. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mannen sitter sedan tidigare häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, men nu begär åklagaren att han ska häktas för grovt spioneri som ska ha skett i över tio års tid, vilket SVT var först att berätta om.

”I första hand bör mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt spioneri under tiden mars 2011–september 2021 i bland annat Stockholm, och i andra hand för det brott som han i dag är häktad för,” skriver åklagaren till tingsrätten.

Annons

Den brottsperiod som tidigare angivits var mellan september 2011 och november 2015.

Har förnekat

Mannen förnekar precis som tidigare brott och tillbakavisar att han skulle ha gjort något fel.

– Jag har fått del av att åklagaren vid morgondagens förhandling kommer att vilja ändra häktningsgrunden på så vis. Min klient förnekar alltjämt brott och i övrigt kan jag inte säga så mycket, säger mannens försvarsadvokat Anton Strand.

Omhäktningsförhandlingen kommer att hållas i Stockholms tingsrätt under fredagsförmiddagen.

Tidigare i veckan framkom att ytterligare en person anhållits i ärendet. Även i det fallet gäller misstankarna grovt spioneri, under samma period. Senast klockan tolv under fredagen måste åklagare Per Lindqvist begära den personen häktad, eller släppa vederbörande på fri fot.

Hemligt underrättelseorgan

Den redan häktade mannen arbetade vid gripandet i september som högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Han har enligt egna offentliga uppgifter tidigare varit anställd vid Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, i bägge fall i flera års tid. För en tid sedan kunde Dagens Nyheter avslöja att han också arbetat på Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning (KSI).

KSI är en del av Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Dess chef, organisation, personal och budget hålls hemliga. Enhetens uppgift är att hämta in underrättelser med särskilda metoder, alltså metoder som andra underrättelseorgan inte har befogenhet att använda.

Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: 5–9 §, kap. 9 Brottsbalken, Svensk författningssamling

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons