Annons
Nyheter

Tidigare Nato-topp besökte Taiwan

Taiwan • Publicerad 5 januari 2023
Anders Fogh Rasmussen, tidigare generalsekreterare för försvarsalliansen Nato, besökte Taiwan. Arkivbild.
Anders Fogh Rasmussen, tidigare generalsekreterare för försvarsalliansen Nato, besökte Taiwan. Arkivbild.Foto: Philip Davali/AP/TT

Natos tidigare generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har gjort ett besök i Taiwan och markerat mot Kina.

Demokratiska länder bör göra klart vilka slags allvarliga ekonomiska konsekvenser som Kina riskerar om landet skulle invadera önationen, sade Rasmussen. Han underströk också hur beroende Kina är av sina leveranskedjor.

Annons

– Alla försök från Kinas sida att ändra på status quo i Taiwan med makt bör mötas av ett lika samlat svar och vi måste göra det här klart för Kina nu, sade han.

Den tidigare danske statsministern drog också paralleller till Rysslands invasion av Ukraina. Rasmussen gjorde besöket i egenskap av ordförande för organisationen Alliance of Democracies.

Taiwan lever under ett konstant hot om en kinesisk invasion, eftersom Kina ser önationen som en del av Kina, och landets president Xi Jinping sade i slutet av förra året att man inte kan lämna "återföreningen" till att genomföras av kommande generationer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons